«Αντίο Καντάφι, Μπασάρ έρχεται η σειρά σου» φώναζαν οι Σύροι διαδηλωτές στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, αλλά ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν δείχνει να λυγίζει έπειτα από μήνες διαδηλώσεων και οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν σήμερα και πάλι επιδρομή σε ανατολική περιοχή όπου ζουν φυλές.

Το νέο σύνθημα των Σύρων διαδηλωτών, το οποίο εμπνεύστηκαν από την προφανή κατάρρευση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη, βιντεοσκοπήθηκε από κατοίκους στο προάστιο της Δαμασκού Ντούμα μετά τη χθεσινή προσευχή.

Την αυγή σήμερα άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα εισήλθαν στην Σουχάιλ, πόλη νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, όπου πραγματοποιούνται καθημερινά διαδηλώσεις από τότε που άρχισε ο μήνας του Ραμαζανιού.

«Οι πρώτες πληροφορίες από κατοίκους κάνουν λόγο για δεκάδες άρματα μάχης που πυροβολούσαν αδιακρίτως καθώς έμπαιναν στην πόλη την αυγή. Η Σουχάιλ ήταν πολύ δραστηριοποιημένη στις διαδηλώσεις και το καθεστώς κάνει χρήση υπερβολικής ισχύος για να εκφοβίσει τους ανθρώπους», δήλωσε ντόπιος ακτιβιστής.

Εξάλλου οι δυνάμεις ασφαλείας, μαζί με την πολιτοφυλακή αλ Σαμπίχα, συνέχιζαν σήμερα τις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Από την 1η Αυγούστου που άρχισε το Ραμαζάνι, άρματα μάχης έχουν εισέλθει στις πόλεις Χάμα, όπου το 1982 είχε γίνει σφαγή από τον στρατό, στην Ντέιρ αλ Ζορ και τη Λαττάκεια στην μεσογειακή ακτή, προσπαθώντας να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης έπειτα από μήνες διαδηλώσεων.

Χθες εξάλλου ο συριακός στρατός σκότωσε 16 ανθρώπους, σύμφωνα με την οργάνωση Ομοσπονδία Συντονιστικών Επιτροπών της Συριακής Επανάστασης, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος Άσαντ ζητούσε επαγρύπνηση κατά μιας ξένης συνωμοσίας.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χομς, στην κεντρική Συρία, και δύο άλλοι στην Ντέιρ αλ Ζορ, στη βορειοανατολική. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λαττάκεια, δύο στην κεντρική Δαμασκό και άλλοι δύο στην Ιντλίμπ, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία.

Ωστόσο ο Άσαντ δείχνει να αψηφάει τα αιτήματα των ηγετών χωρών από ολόκληρο τον κόσμο για να παραιτηθεί.

Αργά χθες δήλωσε σε τελετή που έγινε στη Δαμασκό: «Πρέπει να επαγρυπνούμε απέναντι στην ξένη συνωμοσία που προωθείται κατά της Συρίας, με στόχο ιδιαίτερα τον εθνικό ρόλο που παίζει ο στρατός, ο οποίος είναι να προστατεύει τους πολίτες και το δημόσιο και τις ιδιωτικές περιουσίες».

Η κυβέρνησή του έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις «με σταθερά βήματα», προσέθεσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Άσαντ.

Τη ίδια ώρα ένοπλοι απήγαγαν και ξυλοκόπησαν χθες το βράδυ έναν γνωστό αντικυβερνητικό σκιτσογράφο, τον Άλι Φερζάτ, όπως μετέδωσε σήμερα το δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση στην πληροφορία αυτή.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η αποστολή έρευνας της Αρμοστείας εντόπισε ένα “μοτίβο διαδεδομένων ή συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στη Συρία.

Υπολογίζεται ότι από το Μάρτιο 2.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία, σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι 350 από αυτούς έχουν σκοτωθεί από την 1η Αυγούστου που άρχισε ο μήνας του Ραμαζανιού.