Ανεβαίνει το εκλογικό θερμόμετρο στην Αμερική στη σημερινή «Σούπερ Τρίτη», με τους υποψηφίους Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων να μπαίνουν στη μάχη της κάλπης. Στην πλευρά των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον- ενισχυμένη και από τη μεγάλη νίκη της στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο- ελπίζει να ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς της με τον αντίπαλό της για το χρίσμα Μπέρνι Σάντερς που τη δυσκολεύει μάλλον περισσότερο από ό,τι περίμενε.

Στους Ρεπουμπλικάνους τον πρώτο λόγο έχει ο Ντόναλντ Τραμπ που, με βάση τις προβλέψεις, αναμένεται να επικρατήσει σε πολλές από τις πολιτείες.

Σε δημοσκόπηση χθες πάντως ο Τραμπ συγκέντρωνε το 49% των ψήφων των Ρεπουμπλικάνων- 30 μονάδες πάνω από τον Μάρκο Ρούμπιο, ενώ στους Δημοκρατικούς η Κλίντον είχε ποσοστό 55% και ο Σάντερς 38%.

Ο Τραμπ «κουβαλά» τη σκιά της μη ρητής καταδίκης της δράσης της Κου Κλουξ Κλα, ο πρώτην αρχηγός της οποίας εξέφρασε την υποστήριξή του στον δισεκατομμυριούχο.

Η ημέρα θεωρείται σημαντική στην εκλογική κούρσα για τον Λευκό Οίκο καθώς  οι ψηφοφόροι σε 13 αμερικανικές πολιτείες θα επιλέξουν τους εκλέκτορες που αντιπροσωπεύουν τους υποψήφιους για το χρίσμα.

Σύμφωνα με το περίπλοκο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, οι εκλέκτορες θα ψηφίσουν τον υποψήφιο της προτίμησής τους στα κομματικά συνέδρια των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων και τέλος οι νικητές θα μονομαχήσουν για τον Λευκό Οίκο.