Η βιομηχανία των ριάλιτι είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα και για πολλά επίδοξα αστέρια είναι μια ευκαιρία να μεταπηδήσουν στη βιομηχανία του θεάματος.

Πριν αρχίσουν οι κάμερες να γράφουν, ένα πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας είναι η διαπραγμάτευση των συμβολαίων των παικτών με την ελπίδα ότι το σόου θα είναι πράγματι ένα σκληρό ριάλιτι.

Η εφημερίδα «Village Voice» έφερε στη δημοσιότητα ένα 30σελιδο συμβόλαιο υποψήφιου παίκτη του ριάλιτι του MTV, «The real world», το οποίο βλέπουμε και στην Ελλάδα.

Όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, η συγκεκριμένη σύμβαση τονίζει στους παίκτες που την υπογράφουν ότι «μπορεί να εξευτελιστούν ή να παρουσιαστεί ο χαρακτήρας τους με όποιο τρόπο επιθυμεί η παραγωγή του σόου». Οι έγκλειστοι είναι επίσης υποχρεωμένοι «να παραχωρήσουν στην παραγωγή τα δικαιώματα για προβολή της ιστορίας της ζωής τους, την οποία έχουν δικαίωμα να διαστρεβλώσουν».

Το κανάλι αναφέρει επίσης στους υποψήφιους παίκτες ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να εξετάσει το ιστορικό των συγκατοίκων, ενώ δεν φέρει καμιά ευθύνη αν κάποιος κολλήσει AIDS ή άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Οι υποψήφιοι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να δώσουν την έγκριση τους ώστε να έχει η παραγωγή πλήρη πρόσβαση στα αρχεία του σχολείου τους, αλλά και σε όλα τα κυβερνητικά έγγραφα που αφορούν στο πιστωτικό τους ιστορικό.

Μπορεί λοιπόν οι παίκτες του συγκεκριμένου ριάλιτι να δείχνουν χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, στην πραγματικότητα όμως ίσως δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι τους περιμένει.