Ο Μουάμαρ Καντάφι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη λιβυκή πρωτεύουσα μετά τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, γράφει σήμερα η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι πληροφορίες που λαμβάνει η Ουάσινγκτον δείχνουν ότι ο λίβυος ηγέτης δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής στην Τρίπολη, όπως δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Οι αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι επίκειται αυτή η αναχώρηση και εκτιμούν ότι ο Καντάφι δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα του, ένα βασικό αίτημα των αντικαθεστωτικών που πολεμούν τις δυνάμεις του.

Ο Καντάφι φέρεται να διαθέτει πολλές ασφαλείς κατοικίες και άλλες εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα και εκτός της Τρίπολης, όπου θα μπορούσε να διαμείνει.

Οι λίβυοι εξεγερθέντες διεξάγουν έμμεσες επαφές με εκπροσώπους των αρχών της Τρίπολης στο Παρίσι και τη Νότια Αφρική, ενώ έκαναν λόγο για τη δυνατότητα παραμονής του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη αν εγκαταλείψει την εξουσία, είπε από την πλευρά του ο Μαχμούντ Σαμάμ, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Οι όροι των ανταρτών για τον τερματισμό της επίθεσής τους κατά του καθεστώτος Καντάφι παραμένουν, δεν έχουν αλλάξει, τόνισε ο Σαμάμ επαναλαμβάνοντας ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ζήτησε από τον Καντάφι και την οικογένειά του να αποκλειστούν από οποιοδήποτε μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα.