Για ύπαρξη επαφών μεταξύ των εξεγερμένων και της εξουσίας με σκοπό την παραμονή του Μοάμαρ Καντάφι στη Λιβύη ακόμα και εάν εγκαταλείψει την εξουσία, μίλησε ο Μαχμούντ Σαμάμ, εκπρόσωπος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου στη γαλλική εφημερίδα Φιγκαρό.

Ερωτηθείς για την ύπαρξη επαφών μεταξύ των εξεγερμένων και της εξουσίας, ο κ. Σαμάμ απάντησε: «Ναι, γίνονται επαφές μέσω μεσολαβητών. Αλλά αυτές οι επαφές και διαπραγματεύσεις δεν γίνονται ποτέ άμεσα. Εχουν γίνει κατά καιρούς, είτε στη Νότια Αφρική, είτε στο Παρίσι, όπου ο Καντάφι προσφάτως έστειλε έναν εκπρόσωπό του, για να μιλήσει μαζί μας».

Στη συνέχεια ο Μαχμούντ Σαμάμ τόνισε ότι η αποχώρηση του ηγέτη είναι αναγκαία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε ότι ο Καντάφι θα πρέπει να σχεδιάσει την αποχώρησή του, ή έστω να αποδεχτεί να αποχωρήσει και να καταφύγει σε μια απόμακρη λιβυκή περιοχή. Δεν έχουμε αντίρρηση να αποσυρθεί σε μια λιβυκή όαση, υπό διεθνή επίβλεψη» κι έπειτα πρόσθεσε : «η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με οποιονδήποτε τεχνοκράτη ή κάποιον αξιωματούχο, που δεν έχει αίμα στα χέρια του, για τη σύσταση μια προσωρινής κυβέρνησης, που θα πρέπει να οργανώσει τις εκλογές».

Ωστόσο, σήμερα στη Βεγγάζη ο επικεφαλής των εξεγερμένων Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ, που του ζητήθηκε να σχολιάσει τα όσα είπε στην εφημερίδα Φιγκαρό ο κ. Σαμάμ αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιου είδους επαφών με το καθεστώς Καντάφι.

Οι λιβυκές αρχές πάντως ανέφεραν ότι υπάρχουν επαφές με τους εξεγερμένους ενώ και στα μέσα Ιουνίου ο ρώσος απεσταλμένος Μιχαήλ Μάργκελοφ έκανε λόγο «για επαφές της Τρίπολης με τη Βεγγάζη», με στόχο να βγεί η χώρα από την κρίση .