Να τηρήσει τις δεσμεύσεις του όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να εξαλείψει τα κρησφύγετα των τρομοκρατών στο έδαφός του κάλεσε το Πακιστάν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα κατά τη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε το σχέδιο αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

«Καμία χώρα δεν απειλείται περισσότερο από την παρουσία βίαιων εξτρεμιστών και γι’ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να ζητούμε από το Πακιστάν να εμπλακεί περισσότερο στη σταθεροποίηση και την ειρήνευση αυτής της περιοχής που σπαράσσεται από τον πόλεμο», υπογράμμισε.

«Θα συνεργαστούμε με την πακιστανική κυβέρνηση για να εξαλείψουμε τον καρκίνο του βίαιου εξτρεμισμού, επιμένοντας στην αναγκαιότητα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Λίγο νωρίτερα στο διάγγελμά του ο Ομπάμα είχε επισημάνει ότι οι Αμερικανοί «σε συνεργασία με το Πακιστάν» έχουν «εξολοθρεύσει περισσότερη από τη μισή ηγεσία της αλ Κάιντα».

Τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοικία στο Πακιστάν όπου σκοτώθηκε ο ηγέτης της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν από Αμερικανούς κομάντο, αποδεικνύουν ότι η τρομοκρατική οργάνωση βρίσκεται «υπό μεγάλη πίεση» και ότι δεν «είναι σε θέση να αντικαταστήσει αποτελεσματικά» τα ηγετικά της στελέχη που σκοτώνονται, τόνισε ο Ομπάμα.