Ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στη δυτική Ουκρανία ξεκίνησαν σήμερα η Ουκρανία και οι ΗΠΑ, με στόχο να καταδειχθεί η διεθνής υποστήριξη στη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει το Κίεβο στις φιλορωσικές ανατολικές περιοχές της χώρας. Στις ασκήσεις μετέχουν 16 ακόμη χώρες.

Ενώ ανακρουόταν ο αμερικανικός εθνικός ύμνος, δύο αμερικανοί στρατιώτες ύψωσαν την σημαία της χώρας τους στο στάδιο της μεγάλης στρατιωτικής βάσης στη Γιαβορίβ, όχι μακριά από τα πολωνικά σύνορα.

Δύο ουκρανοί στρατιώτες ύψωσαν στην συνέχεια την ουκρανική σημαία κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγονται με την κωδική ονομασία Rapid Trident και θα διαρκέσουν έως τις 31 Ιουλίου.

Οι διοικητές των ασκήσεων, ο ουκρανός συνταγματάρχης Ολεξάντρ Σίβακ και ο αμερικανός συνταγματάρχης Αλφρεντ Ρέντζι, επιθεώρησαν δύναμη σχεδόν 2.000 στρατιωτών.

Άρματα μάχης μετέχουν στις ασκήσεις και αμερικανικά ελικόπτερα θα πετάξουν πάνω από την περιοχή, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την οργή της Ρωσίας.

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις ενώνουν για πρώτη φορά 18 χώρες, κάτι που δείχνει την μεγάλη υποστήριξη που έχει η Ουκρανία στον αγώνα της υπέρ της ελευθερίας της και της κυριαρχίας», δήλωσε ο συνταγματάρχης Σίβακ.

Οι ασκήσεις διεξάγονται την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στις ανατολικές περιοχές, σε μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 6.500 ανθρώπων μέσα σε διάστημα 15 μηνών.

Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν τη Ρωσία ότι είναι η αιτία της σύγκρουσης έχοντας εξοπλίσει τους αντάρτες και αναπτύξει στρατεύματά της στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά.

Στις ασκήσεις λαμβάνουν μέρος 675 ουκρανοί στρατιώτες, αρκετοί από τους οποίους έχουν πολεμήσει στο πεδίο της μάχης στις ανατολικές περιοχές και οι οποίοι “θα μοιραστούν την εμπειρία τους με τους συναδέλφους τους της Ουκρανίας και άλλων χωρών”, υπογράμμισε ο ουκρανός διοικητής.

Σύμφωνα με τον αμερικανό διοικητή ο οποίος θα έχει υπό τις διαταγές του 562 αμερικανούς στρατιώτες, οι στρατιώτες των 18 χωρών (Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Καναδάς, Εσθονία, Γεωργία, Γερμανία, Βρετανία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Ισπανία, Τουρκία, ΗΠΑ) «θα συνεργαστούν επί δύο εβδομάδες σαν μια ενωμένη δύναμη για να εγγυηθούν την σταθερότητα σε μια περιοχή».