Σε κάθειρξη 18 ετών για συμμετοχή σε ναυάγιο του 2013 κατά το οποίο σκοτώθηκαν 366 άτομα καταδικάστηκε από δικαστήριο της Ιταλίας, ένας Τυνήσιος διακινητής μεταναστών, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Το δικαστήριο στο Αγκριτζέντο της Σικελίας έκρινε τον 36χρονο Χαλέντ Μπενσαλέμ υπαίτιο για το ναυάγιο και τον θάνατο των επιβαινόντων μεταναστών, κυρίως από κράτος της Ερυθραίας, αλλά και συνεργό σε παράνομη μετανάστευση, ανέφερε η πηγή στο γραφείο του εισαγγελέα της πόλης.

Το δυστύχημα που έλαβε χώρα κοντά στο νησί Λαμπεντούσα στη νότια Ιταλία, ήταν ένα από τα χειρότερα σε μια δεκαετή ροή ανθρώπων που εγκατέλειψαν τον πόλεμο και τη φτώχεια στην Αφρική πάνω σε ετοιμόρροπες βάρκες, για την Ευρώπη. Από το ναυάγιο του 2013, που ώθησε την Ιταλία να ξεκινήσει την αποστολή έρευνας και διάσωσης Mare Nostrum, που δεν υφίσταται πλέον, ένα ακόμα μεγαλύτερο δυστύχημα τον Απρίλιο κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 800 μετανάστες και συγκλόνισε την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο ώστε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις διάσωσης από κοινού μεταξύ μεταξύ κρατών.

Η ποινή του Μπενσαλέμ μειώθηκε κατά ένα τρίτο από την μέγιστη ποινή γιατί η δίκη διεξήχθη με συνοπτική διαδικασία, η οποία μειώνει τις ποινές όταν ο κατηγορούμενος παραδέχεται την ενοχή του.

Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, φέτος πάνω από 135.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη από τη θάλασσα μέχρι τώρα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.