Οι πιλότοι ενός ρωσικού αεροσκάφους Boeing 735 της ρωσικής εταιρείας αερομεταφορών Avianova πραγματοποίησαν επείγουσα προσγείωση, όταν τυφλώθηκαν προσωρινά από ακτίνα λέιζερ που δέχθηκαν από το έδαφος, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι της πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας.

Ενώ βρίσκονταν στην τελική φάση προσέγγισης στο αεροδρόμιο του Ροστόφ, στην περιοχή Κουμπάν, στη νότια Ρωσία, οι πιλότοι τυφλώθηκαν προσωρινά από ακτίνα λέιζερ από το έδαφος που ρίφθηκε προς το μέρος τους από άγνωστη πηγή.

Ευτυχώς το αεροπλάνο, το οποίο είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ επικαλούμενο αξιωματούχους του αεροδρομίου του Ροστόφ, προσγειώθηκε χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί στους 97 επιβάτες ή το πλήρωμά του.

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί και στις 3 Ιουνίου όταν Airbus 320, και πάλι της εταιρείας Avianova, δέχθηκε ακτίνα λέιζερ μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ροστόφ με προορισμό τη Μόσχα.

Ένας από τους πιλότους του «τυφλώθηκε για μερικά λεπτά» από μια πράσινη ακτίνα λέιζερ, αλλά το υπόλοιπο πλήρωμα κατάφερε να συνεχίσει την πτήση με ασφάλεια απομακρύνοντας το αεροσκάφος από την περιοχή.

Το Ροστόφ και η περιοχή Κουμπάν της Ρωσίας συνορεύουν με τον Καύκασο, όπου κυρίως μουσουλμάνοι αυτονομιστές πολεμούν κατά της κυριαρχίας του Κρεμλίνου από τις αρχές του 1990.

Αυτοί έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένως τρομοκρατικές επιθέσεις κατά ρώσων πολιτών. Ωστόσο οι στόχοι τους είναι εν γένει κυβερνητικά κτίρια ή κατοικίες πολιτών παρά αεροσκάφη.