Από τη μια οι «Αγανακτισμένοι», από την άλλη η τρόικα και στη μέση… εκλογές. Ελάχιστα θα αλλάξουν τη ζωή των Πορτογάλων οι αυριανές κάλπες, αφού τα τρία μεγαλύτερα κόμματα συναινούν στο Μνημόνιο, που επέβαλαν τον Μάρτιο στη χώρα ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ. Ίσως γι’ αυτό το 61% των Πορτογάλων πιστεύουν ότι σε έναν χρόνο τα πράγματα θα είναι? χειρότερα για τους ίδιους και τη χώρα, και μόνο το 14,4% αισιοδοξεί για καλύτερες μέρες.

Η εκταμίευση των 78 δισ. ευρώ με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% έως το 2013 προϋποθέτει πρόσθετα σκληρά μέτρα λιτότητας. Ορισμένα από αυτά, όπως η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ίσως χρειαστούν συνταγματική μεταρρύθμιση από τα 2/3 της Βουλής. Οπως είναι φυσικό, οι δανειστές της Πορτογαλίας εύχονται τον σχηματισμό αυτής της πλειοψηφίας από τα τρία «μνημονιακά» κόμματα.

Όπως, αναφέρει το «Έθνος», οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν πρώτο το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Πέντρο Πάσος Κοέλιο με 36,6%-37%, δεύτερους τους Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, με 31%-32% και τρίτο το δεξιό CDS (δεν είναι? ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας, αλλά το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο) με 11%-12%.

Οσο για το αντιμνημονιακό μέτωπο του «Μπλόκο» της Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κόμματος, εμφανίζεται καθηλωμένο στο 15%-17%. Τα δύο κόμματα κατεβαίνουν χωριστά μεν, αλλά με πολιτική συναντίληψη και πιθανή μετεκλογική συνεργασία. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν αποτελούν ορατό εναλλακτικό πόλο. Το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης από τους Σοσιαλδημοκράτες και το CDS, με εναλλακτικά σχήματα έναν «μεγάλο συνασπισμό» των δύο πρώτων κομμάτων ή μια «τριμερή οικουμενική του μνημονίου».