Θετικά αλλά με επιφυλάξεις θα έπρεπε να έχει απαντήσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στις προτάσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Maariv.

Στην ερώτηση «με ποιόν τρόπο κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να αντιδράσει στις προτάσεις του Ομπάμα;», το 46,8% θεωρεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα έπρεπε να τις υποστηρίξει εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις, το 10% θεωρεί ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έπρεπε να τις έχει αποδεχθεί χωρίς επιφυλάξεις, ενώ το 36,7% υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να τις απορρίψει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκφώνησε ομιλία ενώπιον του Κονγκρέσου , όπου εμφανίσθηκε ανυποχώρητος για την ειρηνευτική διαδικασία, υποσχόμενος ωστόσο ότι η χώρα του θα φανεί «γενναιόδωρη» στη χάραξη των συνόρων του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί να επανέλθει στα προ του Ιουνίου 1967 σύνορα, γεγονός που θα προϋπέθετε την πλήρη αποχώρηση από τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι γραμμές της εκεχειρίας πρέπει να χρησιμεύσουν ως βάση για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις εξελίξεις που έχουν επέλθει από το 1967.