Το Ισραήλ δεν θα επιστρέψει ποτέ στα «ευάλωτα» σύνορα του 1967 τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον κατά το ετήσιο συνέδριο του μεγαλύτερου φιλο-ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, της Αμερικανο-Ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC).

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω για ένα πράγμα, η ειρήνη πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια στο Ισραήλ κι επομένως το Ισραήλ δεν μπορεί να επιστρέψει στα ευάλωτα σύνορα του 1967», είπε ο Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στην ειρηνευτική διαδικασία στην ομιλία του, η οποία ήταν αφιερωμένη στους στενούς δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.

Μετά την ομιλία στο AIPAC, ο Νετανιάχου θα εκφωνήσει σήμερα μια «ιστορική» σύμφωνα με συνεργάτες του ομιλία σε συνεδρίαση του Κογκρέσου, μερικές ημέρες μετά τη δημόσια διαφωνία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την ειρηνευτική διαδικασία. «Θα παρουσιάσω μια θέση για μια ασφαλή ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρήνη», είπε ενώπιον του AIPAC.

Αρκετές ήταν οι διαμαρτυρίες ακροατών που διέκοπταν την ομιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την άρνηση της κατάστασης των Παλαιστινίων. Ωστόσο οι φωνές των διαμαρτυρόμενων καλύφθηκαν γρήγορα από τις επευφημίες πολλών αντιπροσώπων, με τους διαφωνούντες να οδηγούνται εκτός του κτιρίου από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Το ετήσιο φόρουμ του AIPAC είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός στο οποίο μετέχουν ηγετικά στελέχη των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων, αλλά και ισραηλινοί αξιωματούχοι. Η Αμερικανο-Ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων είναι η μεγαλύτερη ομάδα άσκησης φιλο-ισραηλινής επιρροής στις ΗΠΑ, με 100.000 μέλη.