Ο εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια στην Τυνησία, Χουάν Μέντες, επικαλούμενος τον κυβερνητικό απολογισμό, σήμερα, δήλωσε ότι περίπου 300 Τυνήσιοι σκοτώθηκαν και 700 ακόμη τραυματίστηκαν από τις 17 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του πρώην προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, ημέρα της αποχώρησής του.

Ο Μέντες έκανε έκκληση για «ολοκληρωμένες έρευνες» και μεταρρυθμίσεις με στόχο την αποτροπή των βασανιστηρίων στην Τυνησία. Συγκεκριμένα επεσήμανε: «Συστήνω ολοκληρωμένες και συγκεκριμένες έρευνες για όλες τις περιπτώσεις, την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων, αλλά και αποζημιώσεις για τα θύματα». Επιπλέον ο Μέντες ζήτησε από τη μεταβατική κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες για το πώς και πότε θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη πρώην αξιωματούχοι του Μπεν Αλι που συμμετείχαν σε βασανιστήρια.

Βέβαια, δήλωσε ότι τα βασανιστήρια στην Τυνησία συνεχίζονται, χωρίς να είναι συστηματική η συγκεκριμένη πρακτική.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου 66 άνθρωποι, το ένα τρίτο των οποίων ανήλικοι, κρατήθηκαν μετά τις διαδηλώσεις της 12ης Μαΐου για 12 ώρες χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους ή την οικογένειά τους, πρόσθεσε ο εισηγητής και τόνισε ότι τους ανάγκασαν να γονατίσουν και να παραμείνουν σε άβολες στάσεις.