Τουλάχιστον έξι πολίτες σκοτώθηκαν από πυρά ανδρών των συριακών δυνάμεων ασφαλείας σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν σήμερα σε τρεις πόλεις, υποστήριξε η γνωστή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραζάν Ζαϊτούνα. Στρατιωτικές δυνάμεις για να αποτρέψουν τη δημιουργία διαδηλώσεων καταλαμβάνουν τζαμιά και απαγορεύουν τη είσοδο και τη συγκέντρωση πλήθους σε πλατείες.

Σύμφωνα με την Ζαϊτούνα, νεκροί υπάρχουν στην πόλη Ντεράα, εκεί από όπου ξεκίνησε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά επίσης και στο προάστιο Καμπούν της Δαμασκού και στην πόλη Χομς, στην κεντρική Συρία.

Ένας άλλος ακτιβιστής στην Χομ, είπε ότι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ απόψε σε διαδήλωση που οργανώθηκε στην πόλη Μαγιαντίν, 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Ντέιρ αλ-Ζορ, στην ανατολική Συρία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα, ενώ χρησιμοποίησαν και γκλοπ για να διαλύσουν χιλιάδες διαδηλωτές.

Σημειωτέο ότι στην περιοχή αυτή, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου της Συρίας. Σε αρκετές πόλεις έχουν γίνει διαδηλώσεις με αίτημα την απομάκρυνση του Άσαντ και, σύμφωνα με τον ακτιβιστή, τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί.