«Το τέλος ενός κεφαλαίου» σηματοδοτεί ο θάνατος του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Σουρίν Πιτσουάν προειδοποίησε τις χώρες-μέλη να παραμείνουν «σε μεγάλη επαγρύπνηση» εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής. «Είναι απλά το τέλος ενός κεφαλαίου αυτής της μεγάλης σε διάρκεια μάχης που μπορεί να εξομαλύνει μερικώς την κατάσταση», είπε ο Σουρίν στο περιθώριο της επιχειρηματικής διάσκεψης ASEAN-E.Ε στην Τζακάρτα.

Πρόσθεσε ότι συμφωνία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας θα τεθεί σε ισχύ από τα τέλη Μαΐου.

«Θα διαπιστώσετε ότι έχουμε χειριστεί το θέμα της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού αρκετά καλά», είπε ο Σουρίν αναφερόμενος στον ASEAN. «Εξετάζουμε τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος παρά τα συμπτώματα».

Ο μπιν Λάντεν σκοτώθηκε τη Δευτέρα στο Πακιστάν από άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

Ο Σουρίν αρνήθηκε να σχολιάσει το αν η αμερικανική επιχείρηση ξεπέρασε τα όρια.

«Δεν πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα μέχρι να έχουμε στα χέρια μας όλες τις πληροφορίες», είπε.

Η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες, δύο μέλη της ASEAN, έχουν υπάρξει στόχοι επιθέσεων από ένοπλους ισλαμιστές που είτε συνδέονται με την αλ Κάιντα είτε εμπνέονται από αυτήν.

Το Μέτωπο Υπερασπιστών του Ισλάμ, μία μικρή οργάνωση ακραίων μουσουλμάνων στην Ινδονησία, ανακήρυξε τον μπιν Λάντεν «μάρτυρα» και τα μέλη της προσευχήθηκαν χθες στη μνήμη του.

Η οργάνωση έκανε έκκληση για την καταστροφή των ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι θα υποστούν την θεϊκή τιμωρία.

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν