Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εντόπισε η ιαπωνική κυβέρνηση στις μετρήσεις που έγιναν σε ποικιλίες λαχανικών που προέρχονται από καλλιέργειες σε περιοχές κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, αλλά και σε ψάρια από νερά κοντά στην τοποθεσία του πυρηνικού ατυχήματος.

Το υπουργείο Υγείας καταμέτρησε επίπεδα ραδιενέργειας πολύ πάνω από τα αποδεκτά όρια σε ψάρια που αλιεύθηκαν στα νερά της επαρχίας που βρίσκεται η Φουκουσίμα, αλλά και σε 11 ποικιλίες λαχανικών από καλλιέργειες της ίδιας περιοχής, που βρίσκεται το προβληματικό πλέον πυρηνικό εργοστάσιο από το οποίο προέρχεται η διαρροή της ραδιενέργειας, ανέφερε το δίκτυο ενημέρωσης ΝΗΚ.

Οι μετρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου, κατέγραψαν 12,500 μπεκερέλ ανά κιλό ραδιενεργού καισίου, 25 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, σε λόγχες που φωλιάζουν στην άμμο, ενώ σε άλλο θαλασσινό μετρήθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 12,000 μπεκερέλ, δηλαδή 6 φορές πάνω από το αποδεκτό όριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού από πηγές του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας, οι κρατικές υπηρεσίες ανίχνευσαν υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας και σε 11 είδη λαχανικών στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Φορτίο με μανιτάρια που καλλιεργήθηκαν στο ύπαιθρο, στην ανατολική περιοχή της επαρχίας Νταίιτσι, δεσμεύτηκαν διότι βρέθηκαν να περιέχουν ποσοστά ραδιενεργών στοιχείων πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.