Η Tepco ξεκίνησε να αντλεί ραδιενεργό νερό από τον αντιδραστήρα του εργοστασίου της Φουκουσίμα, μια διαδικασία που είχε καθυστερήσει λόγω των ισχυρών σεισμών που σημειώθηκαν στην Ιαπωνία τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Περίπου 700 τόνοι νερού θα μεταφερθούν σε έναν συμπυκνωτή όπου ψύχεται ο ατμός που απελευθερώνεται από τον αντιδραστήρα, μία διαδικασία που, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo αναμένεται να διαρκέσει 40 ώρες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση μανιταριών που φυτρώνουν σε 16 περιοχές, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο. Υποστήριξε επίσης ότι η συνεχιζόμενη πυρηνική κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις στους βασικούς τομείς της οικονομίας όπως είναι οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή.

Από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν περισσότεροι από 100 χώροι εκκένωσης στις περιφέρειες Μιγιάγκι, Φουκουσίμα και Ιουάτε, στην βορειο-ανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

Την ίδια ώρα, η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε ότι θα διακόψει για αρκετές μέρες την παραγωγή σε ορισμένα εργοστάσιά της στην Ευρώπη εξαιτίας των ελλείψεων σε ανταλλακτικά που προκλήθηκαν μετά το σεισμό και το τσουνάμι, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία.

Τα εργοστάσια που θα «παγώσουν» την παραγωγή τους βρίσκονται στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Τουρκία και την Πολωνία, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Toyota.