Η απομάκρυνση του Μουάμαρ Καντάφι και των γιων του από τη Λιβύη είναι προϋπόθεση για κάθε πολιτική διευθέτηση στη χώρα αυτή, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Λίβυων, Μαχμούντ Σαμάν, την παραμονή της συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που θα γίνει στην Ντόχα του Κατάρ.

Το πολιτικό όργανο των Εξεγερμένων, το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, θα μετάσχει στη σύνοδο αυτή με αντιπροσωπεία της οποίας θα ηγείται ο εκπρόσωπός του στο εξωτερικό, Μαχμούντ Ζιμπρίλ.

«Δεν αποδεχόμαστε καμία πρωτοβουλία για πολιτική διευθέτηση εάν η αποχώρηση του Καντάφι και των γιων του από τη Λιβύη δεν τεθεί ως η πρώτη προϋπόθεση σε μια πιθανή συμφωνία» ανέφερε ο κ. Σαμάν.

Άλλος εκπρόσωπος των εξεγερμένων ο Άλι Άλι Ισάουι κατάγγειλε σήμερα ότι οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις έχουν σκοτώσει μέχρι τώρα τουλάχιστον δέκα χιλιάδες πολίτες, έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό 30 χιλιάδων ενώ αγνοούμενοι θεωρούνται τουλάχιστον 20 χιλιάδες Λίβυοι.

«Αναμένουμε από όλο τον κόσμο μια πλήρη υποστήριξη της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, κυρίως όσον αφορά την προστασία των πολιτών» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση που είχε με τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τον κ. Ισάουι υπεύθυνο για τις εξωτερικές υποθέσεις του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου «έχουμε μέχρι στιγμής δέκα χιλιάδες πολίτες νεκρούς από πυρά των στρατιωτών του Καντάφι, έχουμε περίπου 30 χιλιάδες τραυματίες, εκ των οποίων οι επτά χιλιάδες πολύ σοβαρά, τόσο που να κινδυνεύει η ζωή τους και πάνω από 20 χιλιάδες αγνοούμενους».

«Για το λόγο αυτό πάνω απ’ όλα ζητάμε την προστασία του πληθυσμού κατά της επίθεσης» των δυνάμεων του Καντάφι, κατέληξε ο Ισάουι.