Η Ομάδα Επαφής επέμεινε σήμερα στην αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι, ως μέσο για την επίτευξη λύσης στη Λιβύη, σύμφωνα με το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου της Ντόχα.

Η Ομάδα υπογραμμίζει «την ανάγκη να αποχωρήσει ο (συνταγματάρχης) Καντάφι από την εξουσία» για να ενθαρρύνει τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στη Λιβύη, αναφέρεται στο κείμενο του ανακοινωθέντος που διαβάστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων από τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχη Χαμάντ μπεν Τζάσεμ μπεν Τζαμπρ αλ Θάνι.

Τα μέλη της Ομάδας Επαφής θεωρούν ότι «η διατήρηση στην εξουσία του Καντάφι είναι πιθανό να βλάψει την επίτευξη λύσης στην κρίση, και υπογραμμίζουν την ανάγκη (ο ηγέτης της Λιβύης) να αποχωρήσει από την εξουσία για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική πολιτική διαδικασία που θα επιτρέψει στο λιβυκό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του».

Εκτιμούν ότι «το καθεστώς του Καντάφι έχει χάσει κάθε νομιμότητα και πρέπει να παραδώσει την εξουσία» και ότι πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις πόλεις και «να θέσει άμεσο τέλος στη βία κατά των αμάχων’.

Το λιβυκό καθεστώς θα πρέπει επίσης να «απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους».

Η Ομάδα επαφής αποφάσισε επίσης «τη δημιουργία ενός προσωρινού χρηματοδοτικού μηχανισμού για την παροχή βοήθειας στο Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, και η διεθνής κοινότητα θα παράσχει τα μέσα για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειρίζονται οι βοήθειες και θα αντιμετωπίζονται οι επείγουσες ανάγκες» στις περιοχές που ελέγχονται από τους εξεγερμένους, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Χέιγκ είχε προτείνει τη δημιουργία ενός «περιφερειακού χρηματοδοτικού μηχανισμού» υπέρ των εξεγερμένων.

Στο μεταξύ ο γάλλος ΥΠΕΞ Ζιπέ δήλωσε ότι η Ομάδα Επαφής θέλει να κινηθεί προς μια «κατάπαυση του πυρός» υπό τον όρο της απόσυρσης των στρατευμάτων του λιβυκού καθεστώτος από τις «πόλεις που έχουν δεχτεί εισβολή».

«Θέλουμε να κατευθυνθούμε προς μια κατάπαυση του πυρός, αλλά μόνο αν είναι μια πραγματική κατάπαυση του πυρός, ελεγχόμενη πραγματικά και όχι μόνο για τον τερματισμό των πυρών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ζιπέ μετά το τέλος της συνόδου.

Διευκρίνισε δε ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα πρέπει, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να περιλαμβάνει «την απόσυρση των στρατευμάτων του (Συνταγματάρχη Μουάμαρ) Καντάφι από τις πόλεις όπου έχουν εισβάλει και την επιστροφή των δυνάμεών του στους στρατώνες τους».