Το αναθεωρημένο σχέδιο της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή αλλά και στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής αναμένεται να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Την προαναγγελία έκανε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον καλώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής και της βορείου Αφρικής να προχωρήσουν σε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Παραμένει ανοιχτή η πρόκληση για τον αραβικό κόσμο να αποδείξει αν θα προχωρήσει τώρα στις αναγκαίες πραγματικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ή αν η Άνοιξη των Αράβων θα αποδειχτεί τελικά ότι ήταν αντικατοπτρισμός, τόνισε η Κλίντον.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προέτρεψε τα Αραβικά κράτη να ενστερνιστούν τώρα τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίο να ακολουθήσουν την πτώση μακροχρόνιων αυταρχικών καθεστώτων, όπως εκείνα της Αιγύπτου και της Τυνησίας.

«Ο μακρύς χειμώνας στα αραβικά κράτη έχει αρχίσει να υποχωρεί και για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες παρουσιάζεται μια πραγματική ευκαιρία για αλλαγές που θα αντέξουν», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός στο Αμερικανό-Ισλαμικό Παγκόσμιο Συνέδριο, μία συνάντηση που τελείται υπό την αιγίδα του Κατάρ και του Ιδρύματος χάραξης πολιτικής Μπρούκινγκ.