Συλληφθέντες εξεγερμένοι μαχητές στη Λιβύη βρέθηκαν νεκροί με μια σφαίρα στο κεφάλι και τα χέρια τους δεμένα στην πλάτη τους, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία προσθέτοντας ότι έχει ισχυρά στοιχεία και για άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δυνάμεις πιστές στον Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, σκότωσαν επίσης εσκεμμένα άοπλους διαδηλωτές και επιτέθηκαν σε αμάχους που διέφευγαν από τις μάχες, ανακοίνωσε η Αμνηστία επικαλούμενη στοιχεία που συγκέντρωσαν εκπρόσωποί της κατά τις έξι τελευταίες εβδομάδες στη Λιβύη.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου αναφέρει πως στρατιώτες του Καντάφι φαίνεται ότι εκτέλεσαν συλληφθέντες μαχητές των εξεγερμένων κοντά στην πόλη Ατζνταμπίγια.

Οι ερευνητές της οργάνωσης στην ανατολική Λιβύη είδαν τις τελευταίες ημέρες τα πτώματα δύο μαχητών της αντιπολίτευσης που είχαν πυροβοληθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους αφού τα χέρια τους είχαν δεθεί πίσω από την πλάτη τους.

Η Αμνηστία γνωστοποίησε ότι έχει λάβει αξιόπιστες πληροφορίες για τέσσερις παρόμοιες περιπτώσεις, όπου πτώματα συλληφθέντων μαχητών βρέθηκαν με τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους και πολλαπλά τραύματα από σφαίρες στο άνω τμήμα του κορμού τους.

«Οι συνθήκες αυτών των φόνων δείχνουν ότι διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Συνταγματάρχη Καντάφι», δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Ο εσκεμμένος φόνος συλληφθέντων μαχητών είναι έγκλημα πολέμου. Όλοι οι υπεύθυνοι για τέτοια εγκλήματα -αυτοί που δίνουν τις εντολές ή τα επιτρέπουν καθώς και αυτοί που τα εκτελούν- πρέπει να μην έχουν αμφιβολία ότι θα λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.