Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη θα πρέπει να συνάδει με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Δε θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός εάν δε θα είναι συμβατή με όλα όσα περιέχονται στις αποφάσεις 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εάν δε θα είναι αποδεκτή από αυτούς που εκπροσωπούν την αντιπολίτευση στη Λιβύη, δηλαδή από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο» ανέφερε ο κ. Χέιγκ.

«Οτιδήποτε διαφορετικό απ’ αυτό θα λειτουργούσε ως προδοσία για το λαό της Λιβύης και ενδέχεται να χρησιμοποιείτο από το υπάρχον καθεστώς του Καντάφι που ήδη έχει ανακοινώσει δύο φορές κατάπαυση το πυρός αφότου ξεκίνησαν οι επιθέσεις της Δύσης και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ», πρόσθεσε ο κ. Χέιγκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι.

Και οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι ο Καντάφι θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία αμέσως.

«Η λιβυκή κατάπαυση του πυρός θα περιλαμβάνει και το πολιτικό στοιχείο της άμεσης αποχώρησης του Μουάμαρ Καντάφι» ανέφερε ο κ. Φρατίνι.