Αποφασισμένος να επιστρέψει στο Ιράν την πατρίδα φαίνεται να είναι ο Σαχράμ Αμιρί, ο οποίος χθες κατέφυγε στο γραφείο των ιρανικών συμφερόντων στην Ουάσινγκτον προκειμένου να το ζητήσει από τους αρμόδιους.
Ο Ιρανός πυρηνικός φυσικός σύμφωνα με την Τεχεράνη είχε «απαχθεί» από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ωστόσο ο Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι η περίπτωση του Αμιρί είναι διαφορετική από αυτή των Αμερικανών υπηκόων, ανάμεσά τους και τρεις περιηγητές, που κρατούνται στο Ιράν χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. «Πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις ΗΠΑ» δήλωσε.

«Ο Αμιρί βρισκόταν στις ΗΠΑ με τη θέλησή του και αποφάσισε να επιστρέψει στο Ιράν με τη θέλησή του» πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σήμερα σε συνέντευξή τύπου από τη Μαδρίτη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε την ελπίδα ότι θα μπορέσει χωρίς κανένα εμπόδιο ο Αμιρί να επιστρέψει στη χώρα του. Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ δεν θα δημιουργήσουν κανένα εμπόδιο στην επιστροφή του στην πατρίδα».