Η Ε.Ε. αναμένεται να καλέσει το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να παραιτηθεί, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων των 27 βρίσκεται και η πρόταση να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις.

«Πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να στείλουμε πολύ σαφή πολιτικά μηνύματα και ελπίζω ότι η έκτακτη σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. να το πράξει», τόνισε ο Ούγγρος υπουργός εξωτερικών, Γιάνος Μάρτονι, στον ουγγρικό κρατικό ραδιοσταθμό MR1 – Kossuth.

«Η ουσία των πολιτικών μηνυμάτων είναι ότι ο Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί και ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη μετάβαση στη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της ΕΕ. Ο Μάρτονι τόνισε ότι οι επιπλέον κυρώσεις θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των εταιριών που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις – και αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, οι οποίες δεν είναι ευνοϊκές μέχρι στιγμής – στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των εταιριών που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο», πρόσθεσε ο Ούγγρος υπουργός.