Οι επικριτές της ιρανικής κυβέρνησης σχεδιάζουν νέες διαδηλώσεις σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μετέδωσαν ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης.

Οι διαδηλώσεις, που υποκινήθηκαν από το κίνημα Πράσινο Κύμα, στοχεύουν κυρίως στη διασφάλιση της απελευθέρωσης των δύο ηγετών, του Μιρ Χουσέιν Μουσαβί και του Μεχντί Καρουμπί-, οι οποίοι βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό περίπου επί τρεις εβδομάδες.

Οι σύζυγοι των δύο ηγετών Ζάχρα Ραχναβάρντ και Φατμέ Καρουμπί φέρεται ότι κρατούνται στη στρατιωτική φυλακή της Χεσματιέχ στην ανατολική Τεχεράνη. Ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί διέψευσε ότι οι γυναίκες έχουν φυλακιστεί και είπε ότι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ωστόσο, οι συγγενείς του Μουσαβί και του Καρουμπί υποστηρίζουν ότι τα φώτα στα σπίτια τους είναι σβηστά επί εβδομάδες. Αν οι δύο γυναίκες βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τους ίδιους, τότε θα τους επιτρεπόταν να συναντούν συγγενικά τους πρόσωπα.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας άγνωστος αριθμός διαδηλωτών συνελήφθη στη διάρκεια δύο διαδηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Περισσότεροι από 200 βουλευτές, πολλές οργανώσεις ιερωμένων και πολλοί υποστηρικτές της κυβέρνησης έχουν κάνει έκκληση για τη σύλληψη και την εκτέλεση του Μουσαβί και του Καρουμπί με την κατηγορία της υπονόμευσης του ισλαμικού συστήματος και της συνεργασίας με ξένες δυνάμεις.