Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google

Σοβαρές αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκάλεσε η συντριβή ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που μετέφερε εκρηκτικά στην ανατολική πόλη Γκαλάτσι της Ρουμανίας, με τις ρουμανικές αρχές να αναφέρουν ότι το drone είχε προηγουμένως «εμπλακεί στον βομβαρδισμό υποδομών στην Ουκρανία». Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά στην οροφή πολυκατοικίας, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Ρωσία «ξεπέρασε ακόμα μία κόκκινη γραμμή».

Σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές, το drone συνετρίβη την Παρασκευή στην πόλη Γκαλάτσι, προκαλώντας φωτιά στην ταράτσα πολυκατοικίας. Το κτίριο εκκενώθηκε άμεσα, ενώ δύο άνθρωποι υπέστησαν ελαφρά τραύματα, όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Οάνα Τόιου.

Η ίδια ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν, όταν ρωσικά drones εντοπίστηκαν από τα ραντάρ. Όπως σημείωσε, οι δυνάμεις είχαν λάβει άδεια να ανοίξουν πυρ εναντίον τους.

«Πρόκειται για μια σοβαρή και ανεύθυνη κλιμάκωση», ανέφερε η Οάνα Τόιου, αποδίδοντας την ευθύνη στη Μόσχα. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η Ρουμανία ενημέρωσε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους συμμάχους της χώρας και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για τις συνθήκες του περιστατικού, ζητώντας τη λήψη μέτρων που θα επιταχύνουν τη μεταφορά δυνατοτήτων αντιμετώπισης drones προς τη Ρουμανία.

Έντονες αντιδράσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ

Το περιστατικό προκάλεσε έντονη αντίδραση από ηγέτες και θεσμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία «ξεπέρασε ακόμα μία κόκκινη γραμμή» και διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Μόσχα.

«Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη προς τη Ρουμανία και τον λαό της», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει το 21ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ καταδίκασε με ανακοίνωσή του την «απερισκεψία» της Ρωσίας και υπογράμμισε ότι η Συμμαχία θα ενισχύσει την άμυνά της απέναντι σε «όλες τις απειλές, συμπεριλαμβανομένων των drones».

Αυξανόμενη ανησυχία για τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με επαναλαμβανόμενες εισβολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς μια σειρά παρόμοιων περιστατικών έχει καταγραφεί στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει τις χώρες της Βαλτικής ότι επιτρέπουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο τους για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε ρωσικό έδαφος και έχει απειλήσει με αντίμετρα.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των χωρών της Βαλτικής, σε κοινή ανακοίνωση μαζί με τις σκανδιναβικές συμμάχους τους, απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη εκστρατεία παραπληροφόρησης και ψευδείς κατηγορίες».

«Οι σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες δεν επέτρεψαν ποτέ να χρησιμοποιηθούν το έδαφος ή ο εναέριος χώρος τους για αυτές τις επιθέσεις εναντίον στόχων στη Ρωσία», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην κοινή ανακοίνωση.

Μιλώντας νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο Euronews, ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, Ρόμπερτας Καούνας, προειδοποίησε ότι οι χώρες της Βαλτικής πρέπει να είναι προετοιμασμένες για ακόμα περισσότερες παρόμοιες παραβιάσεις από drones στο μέλλον.

«Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα κράτη της Βαλτικής», δήλωσε στο ενημερωτικό πρόγραμμα Europe Today. «Πρέπει να προσαρμοστούμε, γιατί η πιθανότητα επανάληψης παρόμοιων σεναρίων είναι πολύ υψηλή».