Οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν σήμερα έναν άνδρα που είχε καταδικασθεί για κατασκοπεία προς όφελος του Ισραήλ αφού κατηγορήθηκε ότι είχε δώσει πληροφορίες για έναν πυρηνικό επιστήμονα που σκοτώθηκε τον Ιούνιο στη διάρκεια του πολέμου των 12 ημερών με το Ισραήλ, ανακοινώθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων της δικαστικής εξουσίας.
«Ο Ροοζμπέχ Βαντί (…) εκτελέσθηκε έπειτα από μια δικαστική διαδικασία και μετά την επιβεβαίωση της ποινής του από το Ανώτατο Δικαστήριο», μετέδωσε το Mizan Online, προσθέτοντας ότι είχε παράσχει πληροφορίες για «έναν πυρηνικό επιστήμονα που δολοφονήθηκε κατά την πρόσφατη επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος».
Ο καταδικασμένος απαγχονίσθηκε, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία της σύλληψής του ούτε της καταδίκης του.
Σύμφωνα με τον Mizan Online, ο Ροοζμπέχ Βαντί εργαζόταν στους κόλπους ενός από τους «ευαίσθητους οργανισμούς κλειδιά» του Ιράν και τα καθήκοντά του τού είχαν επιτρέψει να μεταδώσει «εμπιστευτικές πληροφορίες» αφού στρατολογήθηκε μέσω του Ίντερνετ από τη Μοσάντ, τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.
Το Ισραήλ είχε εξαπολύσει τον Ιούνιο μια χωρίς προηγούμενο εκστρατεία βομβαρδισμών εναντίον του Ιράν, αρχίζοντας ένα πόλεμο στη διάρκεια του οποίου η Τεχεράνη είχε απαντήσει με πυραυλικά πυρά και επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η ισραηλινή επίθεση στοίχισε τη ζωή σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς, πυρηνικούς επιστήμονες και εκατοντάδες άλλους ανθρώπους, στοχοθετώντας τόσο στρατιωτικές εγκαταστάσεις όσο και κατοικημένες περιοχές.
Τουλάχιστον δέκα πυρηνικοί επιστήμονες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μετά το τέλος των εχθροπραξιών, το Ιράν υποσχέθηκε ότι οι ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ θα δικασθούν με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι αρχές έχουν έκτοτε ανακοινώσει συλλήψεις για κατασκοπεία προς όφελος του Ισραήλ, καθώς και εκτελέσεις προσώπων που κρίθηκαν ένοχα για συνεργασία με τη Μοσάντ.
Σήμερα οι αρχές εκτέλεσαν επίσης έναν άνδρα που κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και σχεδίαζε, σύμφωνα με το Mizan Online, «τρομοκρατικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό του Ιράν».
Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία, το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο σε αριθμό εκτελέσεων, μετά την Κίνα.
Πηγή: ΑΠΕ