«Η ομιλία του Μουμπάρακ απέχει μακράν από το να είναι η αναγκαία ρήξη με το κατασταλτικό σύστημα των 30 τελευταίων ετών», δήλωσε ο Κένεθ Ροθ, εκτελεστικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch.

«Οι διακοσμητικές αλλαγές δεν είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν τις διεκδικήσεις του αιγυπτιακού λαού για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να εξαντλήσουν την επιρροή τους και τη συνδρομή τους για να ενθαρρύνουν μία πραγματική μεταρρύθμιση»,πρόσθεσε.

Η Human Rights Watch κάλεσε την Αίγυπτο να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που έχει επιβληθεί από το 1981, να αρχίσει «μία νόμιμη και σοβαρή διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης, ανεξάρτητη από την σημερινή κυβέρνηση, για να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες νομοθετικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» και για την κατάργηση των βασανιστηρίων.

«Ο αιγυπτιακός στρατός , ανέκαθεν παράγοντας που συμμετέχει στην κυβέρνηση, υπήρξε παράγοντας-κλειδί στην εγκαθίδρυση και την υπεράσπιση του σημερινού καταπιεστικού συστήματος στην Αίγυπτο. Το ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση υπόσχεται συνταγματική αλλαγή δεν είναι αρκετό. Πρέπει να διαλύσουν το σύστημα πίσω από την δικτατορία», επεσήμανε ο Ροθ.