Ο Χόσνι Μουμπάρακ διέψευσε τις φήμες και δεν ανακοίνωσε την άμεση
παραίτησή του. Αντιθέτως επανέλαβε την πρόθεσή του να διατηρήσει το
αξίωμά του έως ότου διεξαχθούν εκλογές και παραδώσει την εξουσία στον
εκλεγμένο διάδοχό του. Εν τω μεταξύ, μεταβιβάζει ορισμένες εξουσίες στον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν.

Αναλυτικά, ο Μουμπάρακ δήλωσε: «Άγαπητοί συμπολίτες σας ανακοινώνω με απλά λόγια ότι δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Θα προστατεύσω τα συμφέροντα του λαού μέχρι να παραδώσω τη εξουσία σε εκλεγμένο διάδοχο μου. Να είστε βέβαιοι ότι υπάρχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση και για ικανοποίηση των αιτημάτων. Καταθέσαμε πλαίσιο για μετάβαση της εξουσίας με διαφάνεια. Δεσμεύθηκα για την ευθύνη που έχω να βγάλω την χώρα από την κρίση και θα συνεχίσω να επιβλέπω αυτό το σχέδιο. Ξεκινήσαμε έναν εθνικό διάλογο ανταποκρινόμενοι στο αίτημα για αλλαγή και αυτός ο διάλογος κατέληξε σε μια πρώτη συμφωνία ώστε να κάνουμε το κατάλληλο βήμα για έξοδο από την κρίση. Αυτό θα συνεχιστεί μέρα με την ημέρα, στο δρόμο της ειρηνικής μετάβασης από τώρα έως το Σεπτέμβριο».

Το διάγγελμα του αιγύπτιου προέδρου άρχισε 40 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα. Αρχίζοντας το μήνυμά του ο Μουμπάρακ απευθύνθηκε στο λαό και κυρίως στη νεολαία που έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και στα τραγικά  θύματα των διαδηλώσεων.

«Όλοι όσοι θυσιάστηκαν το αίμα τους δεν θα πάει χαμένο» είπε ο Μουμπάρακ. «Δεν θα διστάσω να τιμωρήσω όσους έφταιξαν και θα τιμωρηθούν όσοι έκαναν εγκλήματα. Λέω στις οικογένειες των θυμάτων ότι ένιωσα μεγάλο πόνο και η αντίδρασή μου στο μήνυμα σας είναι η δέσμευση μου να εκπληρώσω όλες τις υποσχέσεις σας με εντιμότητα και σοβαρότητα. Αυτή η δέσμευση προέρχεται από την πεποίθηση μου ότι τα αιτήματά σας είναι νόμιμα και δίκαια. Λάθη γίνονται σε κάθε καθεστώς αλλά είναι σημαντικό να τα διορθώνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ο Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι με τη βοήθεια ειδικών επιτροπών που έχουν συσταθεί προχωρά σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών με δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο. Παράλληλα θα υπάρξει τροποποίηση που θα οδηγήσει στην κατάργηση του νόμου έκτακτης ανάγκης, o οποίος ισχύει στη χώρα από το 1967.

«Είμαι σίγουρος ότι ο λαός ξέρει ποιος είναι ο Μουμπάρακ. Νιώθω πόνο όταν ακούω αυτά που ακούω από κάποιος συμπολίτες μας. Γνωρίζω καλά σε τι σταυροδρόμι  βρισκόμαστε. Όλοι πρέπει να βάλουμε τα συφέροντα του έθνους πάνω από τα δικά μας. Η Αίγυπτος θα σταθεί πάλι στα πόδια της με βάση την αλήθεια του λαού της. Δεν θα επιτρέψουμε σε άλλους να υπαγορεύσουν τι θα κάνουμε. Δεν είμαστε δορυφόροι κανενός δεν ακολουθούμε άλλους. Καθορίζουμε το μέλλον μας σεβόμενοι την τιμή της Αιγύπτου. Ενός πολιτισμού που υπάρχει εδώ και χιλιετίες και θα υπάρχει όσο υπάρχει αυτή η χώρα και αυτός ο λαός».

Κλείνοντας το διάγγελμα ο Μουμπάρακ είπε: «δεν θα φύγω από το έδαφος αυτής της χώρας μέχρι να με θάψουν σε αυτό».