Στους δρόμους βρίσκει τους Αιγύπτιους η σημερινή ημέρα, μετά το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ ο οποίος, προς απογοήτευση του πλήθους, δεν παραιτήθηκε αλλά μεταβίβασε αρμοδιότητες στον αντιπρόεδρο της χώρας Όμαρ Σουλεϊμάν, παραμένοντας στην εξουσία. 

Η κίνηση Μουμπάρακ προκάλεσε οργή στους Αιγύπτιους, που περίμεναν πως ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα αποχωρούσε, αλλά και αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η μεταβίβαση εξουσιών δεν είναι επαρκής, ενώ ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον Σάμε Σούκρι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι ο Όμαρ Σουλεϊμάν είναι εις το εξής de facto πρόεδρος της χώρας.

«Ο πρόεδρος Μουμπάρακ δεν άνοιξε ακόμη τον δρόμο για ταχύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον , ενώ η πρωθυπουργός τη Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε ότι η αλλαγή πρέπει να έρθει στην Αίγυπτο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε εξέφρασε την απογοήτευσή του για το περιεχόμενο του διαγγέλματος, το οποίο δεν συνιστά το «προσδοκώμενο βήμα προς τα εμπρός», ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ευχήθηκε η Αίγυπτος να βρει τον δρόμο της δημοκρατίας και «όχι της θρησκευτικής δικτατορίας, όπως το Ιράν».

Στο Κάιρο οι εξαγγελίες του Χόσνι Μουμπάρακ προκάλεσαν την απογοήτευση και την οργή των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, οι οποίοι προετοιμάζονται σήμερα για νέες μαζικές διαδηλώσεις.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Κάτω ο Μουμπάρακ» και «Δίνε του, δίνε του» πετώντας τα παπούτσια τους προς την οθόνη από την οποία μεταδόθηκε η ομιλία του, πράξη που εκφράζει περιφρόνηση στον αραβικό κόσμο.

Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, προσωπικότητα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, προειδοποίησε με μήνυμα στο Twitter ότι η Αίγυπτος «θα εκραγεί» και πρόσθεσε ότι ο στρατός οφείλει να επέμβει «για να σώσει τη χώρα».