Να ενθαρρύνει την αλλαγή στην Αίγυπτο αλλά και να της δώσει αρκετό χρόνο ούτως ώστε να μην πέσει στα χέρια εξτρεμιστών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Εχούντ Μπαράκ.

«Ο ρόλος», είπε, «του υπόλοιπου κόσμου είναι να πει στους Αιγύπτιους, με ειλικρίνεια, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες: ‘είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο πλευρό σας αν προχωρήσετε αποφασιστικά και συντεταγμένα προς την αλλαγή'”, επισήμανε ο Μπαράκ μιλώντας στο ABC-TV.

Μιλώντας μετά το διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ, στο οποίο ανακοίνωσε  ότι δεν θα παραιτηθεί, ο Ισραηλινός υπουργός επισήμανε πως το μήνυμα προς την Αίγυπτο πρέπει να είναι: «σεβόμαστε την ανάγκη σας να αποφύγετε να πέσετε στα χέρια των εξτρεμιστών. Καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεστε χρόνο».

Νωρίτερα, ο Μπαράκ είχε συνομιλίες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο αιγυπτιακός λαός πρέπει να βρει μόνος το δρόμο του και να το κάνει σύμφωνα με το Σύνταγμα. Πρόσθεσε πως δεν είναι απαισιόδοξος για τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, παρά την αναταραχή στην Αίγυπτο και αλλού στον αραβικό κόσμο.