Να εφαρμόσει τη λαϊκή βούληση για δημοκρατική μετάβαση χωρίς τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσε την αιγυπτιακή ηγεσία ο υπουργός Εξωτερικών  της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε.

«Θέλουμε να δούμε έργα», είπε, «ακριβώς όπως το απαιτούν οι διαδηλωτές στην πλατεία του Καΐρου και σε ολόκληρη την Αίγυπτο. Χρειάζεται μία γρήγορη αλλαγή», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο WDR5, από τη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Εναπόκειται στον αιγυπτιακό λαό να αποφασίσει ο ίδιος ποιος θα τον κυβερνήσει», επανέλαβε. «Όμως, η αιγυπτιακή ηγεσία πρέπει να κατανοήσει ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ δεν θεωρείται πλέον, με έκδηλο τρόπο, από τον λαό και τους διαδηλωτές ως το πρόσωπο που μπορεί να ηγηθεί της διαδικασίας μετάβασης”, είπε προσθέτοντας ότι η χθεσινή ομιλία του Μουμπάρακ “δεν είναι ικανή να καταπραΰνει τη δύσκολη κατάσταση στην Αίγυπτο. Γι’ αυτό η ανησυχία μας είναι εντονότερη τώρα, μετά την ομιλία, και όχι μικρότερη», πρόσθεσε. «Το σημαντικότερο είναι να μην υπάρξει προσφυγή στη βία- και αυτή είναι η απαίτησή μας. Διότι πρέπει να περιμένουμε ότι, με τη ευκαιρία της προσευχής της Παρασκευής, ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα έλθουν να διαδηλώσουν», είπε ο Βεστερβέλε.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, είπε ότι ελπίζει πως «οι στρατιωτικοί θα διατηρήσουν την ουδέτερη στάση τους».

Σε ερώτηση σχετικά με την απουσία από τις δηλώσεις του μίας σαφούς έκκλησης προς τον Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί, ο Γκίντο Βέστερβέλε επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη «οι Δυτικοί να ενεργήσουν με προσοχή, εάν θέλουν να βοηθήσουν τις δημοκρατικές δυνάμεις». Πρέπει να εκφραστούμε με προσοχή για να μην δώσουμε την εντύπωση ότι οι διαδηλωτές αποτελούν υπόθεση της Δύσης ή ξένων δυνάμεων, και όχι υπόθεση των Αιγυπτίων, είπε.