Η Αίγυπτος θα πρέπει πλέον να προχωρήσει γρήγορα στη διοργάνωση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον μετά την ομιλία του προέδρου Μουμπάρακ, τονίζοντας πως «η ομαλή και αμετάκλητη μετάβαση στη δημοκρατία και στη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, είναι κοινός στόχος, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του λαού της Αιγύπτου».

Στο πλαίσιο αυτό, η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που έχει επιβληθεί, αποτελεί ένα βήμα προόδου, που θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε.

Απευθυνόμενη στο λαό της Αιγύπτου η Άστον είπε ότι οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες του θα πρέπει να βρουν σημείο επαφής, ενώ εναπόκειται σε αυτόν να κρίνει αν τα βήματα, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, ικανοποιούν τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες του.

Από τις αρχές και το στρατό της Αιγύπτου, η Κάθριν Άστον ζήτησε να επιδείξουν μετριοπαθή στάση, ενώ χαιρέτησε «τη γενναιότητα του λαού, που διαδηλώνει για την αλλαγή και την δημοκρατία, ειρηνικά και με αξιοπρέπεια».

Νωρίτερα η Άστον με δηλώσεις της είχε επαναλάβει ότι η ΕΕ, θα βοηθήσει τους Αιγύπτιους να «δομήσουν στέρεο δημοκρατικό πολίτευμα», ανεξαρτήτως εξελίξεων στο άμεσο προσεχές διάστημα. Σε τηλεφωνική δε επικοινωνία, που είχε με τον ΥΠ.ΕΞ. της Αιγύπτου, του είπε ότι η ΕΕ «είναι σε επιφυλακή να βοηθήσει και να υποστηρίξει τη μετάβαση με ένα πακέτο μέτρων».

Παρά δε την προηγούμενη άρνηση της κυβέρνησης της Αιγύπτου να συναινέσει στο αίτημά της να επισκεφθεί τη χώρα, η Άστον επανέλαβε την προθεσή της να ταξιδέψει στο Κάϊρο το συντομότερο δυνατόν.

Αναπόφευκτη και σωστή απόφαση χαρακτήρισε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τη μεταβίβαση των εξουσιών από τον πρόεδρο Μουμπάρακ.