Πριν από ένα 24ωρο όλος ο πλανήτης παρακολούθησε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και έκτοτε η Δύση είναι σε κατάσταση συναγερμού, αφού φέρεται να θεωρεί πως το Τελ Αβίβ ευθύνεται για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ανέκαθεν ήταν τεταμένες οι σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, αφού το δεύτερο μέσω στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών, δολοφονιών και δολιοφθορών καθυστερούσε το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ωστόσο, επειδή όλες οι δολιοφθορές ήταν υπόγειες και μικρής κλίμακας, η Τεχεράνη έβαζε «νερό στο κρασί της» και δεν μπορούσε ευθέως να απειλήσει με αντίποινα.

Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε με το ισραηλινό πυραυλικό χτύπημα σε ιρανικό προξενείο στη Συρία, που αποφάσισε κρυφά η εβραϊκή ηγεσία χωρίς να ενημερώσει κανέναν. «Τίποτα από αυτά δεν θα συνέβαινε, αν δεν έπρατταν ανόητα… Το επιχείρημα ότι στρατιωτικοί ήταν ανάμεσα στους διπλωμάτες, είναι χαζό και ανούσιο», σχολίασαν δυτικοί αξιωματούχοι στο BBC.

Στιγμιότυπο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

«Έτσι, το Ιράν απάντησε, ώστε να σώσει το κύρος του», σχολίασε το βρετανικό μέσο, στέλνοντας «drones που κινούνταν τόσο αργά, ώστε να μπορείς να τα εντοπίσεις ώρες πριν φτάσουν στους στόχους τους».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα Βρετανοί και Αμερικανοί -ειδικά οι δεύτεροι- να προστατεύσουν το Ισραήλ, παρά τις τεταμένες σχέσεις της αμερικανικής και ισραηλινής ηγεσίας λόγω του Μεσανατολικού.

Η έπαρση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ

Μετά την επίθεση του Ιράν, η Δύση εμφανίστηκε στο πλευρό του Ισραήλ, με τις όποιες εντάσεις των τελευταίων μηνών να έχουν εξανεμιστεί. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, αφού οι σύμμαχοι του Τελ Αβίβ δεν το εμπιστεύονται ή, για την ακρίβεια, εκφράζουν αμφιβολίες σε ορισμένα πρόσωπα.

Η στάση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να συντρίψει στρατιωτικά τους εχθρούς του Ισραήλ, η ακλόνητη πεποίθηση πως η Δύση θα στηρίξει το Τελ Αβίβ με οποιοδήποτε κόστος και η ισραηλινή κοινή γνώμη που ζητά την παραίτησή του εντείνουν τους φόβους για ολοκληρωτικό πόλεμο.

Ισραηλινοί στρατιώτες

Το βρετανικό μέσο σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του μορφή τονίζει πως η Δύση στηρίζεται πλέον στον ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Benny Gantz, που δήλωσε πως η χώρα του θα απαντήσει «όταν πρέπει» και «όταν θέλει».

Αντιθέτως, «αποστρέφεται τον Νετανιάχου και τους δεξιούς ή ακροδεξιούς συμμάχους του», που ζητούν αίμα, τόσο για να παραμείνουν στην εξουσία, όσο και για να μη διακοπεί η βοήθεια από το εξωτερικό, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν μεγάλο προσωπικό κόστος.