Παρά το αδιέξοδο στο Κογκρέσο, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε χθες, Τρίτη, τη στήριξή της στην Ουκρανία ανακοινώνοντας νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον πολωνό πρόεδρο και τον πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο.

«Πρέπει να δράσουμε προτού είναι κυριολεκτικά πολύ αργά. Διότι, όπως μπορεί να θυμάται η Πολωνία, η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μπάιντεν υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα, και τον πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ.

«Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στον ρωσικό ιμπεριαλισμό να διαταράξει τη σταθερότητα και την ειρηνική ύπαρξη της Ευρώπης», τόνισε μετά τη συνάντησή του με τον Ντούντα.

Οι ΗΠΑ στο μεταξύ ενέκριναν συμβόλαιο πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στην Πολωνία, συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει την παροχή στη Βαρσοβία πυραύλων αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλων αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς προς 3,5 δισεκ. δολάρια. Νωρίτερα χθες η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την παροχή νέας στρατιωτικής βοήθειας ύψους 300 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία, ένα ποσό πολύ χαμηλότερο από αυτό που ζητεί ο Μπάιντεν εδώ και μήνες.

Αυτή η βοήθεια περιλαμβάνει κυρίως αντιαεροπορικούς πυραύλους, πυρομαχικά και όλμους για το πυροβολικό και απαντά «σε κάποιες έκτακτες ανάγκες της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος του αμερικανού προέδρου.

«Πρόκειται για μια σχετικά μικρή βοήθεια που έχει στόχο να προσφέρει στην Ουκρανία τα ελάχιστα απαραίτητα για μια σύντομη περίοδο», πρόσθεσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος. Η βοήθεια αυτή θα χρηματοδοτηθεί από το Πεντάγωνο. «Κάναμε οικονομίες οι οποίες μας επέτρεψαν να χρηματοδοτήσουμε αυτή τη νεα βοήθεια», εξήγησε ο ίδιος.

ΝΑΤΟ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων του Μπάιντεν με τους πολωνούς ηγέτες χθες, Τρίτη. Αντίπαλοι πολιτικά, ο συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας και ο φιλοευρωπαίος πρωθυπουργός της εξέφρασαν πριν από το ταξίδι την επιθυμία τους για συνεννόηση.

Ο Ντούντα εκτίμησε τη Δευτέρα ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες από το 2% στο 3% του ΑΕΠ τους, προκειμένου να στείλουν «μια ξεκάθαρη και τολμηρή απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα».

Η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, σε έκθεσή τους προς τη Γερουσία η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, προειδοποίησαν ότι στον πόλεμο στην Ουκρανία «η δυναμική αλλάζει ολοένα και περισσότερο προς όφελος της Μόσχας», καθώς το Κίεβο δεν λαμβάνει εδώ και πολλές εβδομάδες βοήθεια από τις ΗΠΑ εξαιτίας πολιτικών αντιπαραθέσεων στο Κογκρέσο.

«Από την Ουκρανία δεν λείπει η γενναιότητα και η επιμονή, της λείπουν πυρομαχικά. Και ο χρόνος αρχίζει να τελειώνει», τόνισε ο επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς.

Αντιπαράθεση Μπάιντεν-Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει ζητήσει από το Κογκρέσο ένα πακέτο 60 δισεκ. δολαρίων, που περιλαμβάνει βοήθεια για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Το πακέτο αυτό ενέκρινε στα μέσα Φεβρουαρίου η Γερουσία, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει το πράσινο φως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τον πρόεδρό της να αρνείται ακόμα και να εξετάσει το σχετικό νομοσχέδιο.

«Ελπίζω η φωνή της Πολωνίας να αλλάξει τη στάση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής, Μάικ Τζόνσον», δήλωσε χθες ο Τουσκ. «Δηλώνει ότι γνωρίζει πως το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων και εκατομμυρίων ζωών στην Ουκρανία εξαρτώνται από την απόφασή του», πρόσθεσε.

Ο Ντούντα συναντήθηκε χθες τόσο με τον Τζόνσον, ένθερμο υποστηρικτή του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών, Χακίμ Τζέφρις.

Εν μέσω προεκλογικής χρονιάς στις ΗΠΑ, το ζήτημα έχει μετατραπεί σε μπρα-ντε-φερ μεταξύ του Μπάιντεν και του Τραμπ, εκ νέου αντιπάλων στις εκλογές.

Ο Ρεπουμπλικάνος είναι αντίθετος στην παροχή νέων πόρων στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να σταματήσουν να δίνουν χρήματα χωρίς να περιμένουν να τα πάρουν πίσω». Εξάλλου ισχυρίζεται ότι, αν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, θα διευθετήσει τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «σε 24 ώρες», χωρίς να εξηγεί πώς.