Ο Αλεξέι Ναβάλνι ενταφιάσθηκε στο κοιμητήριο Μπορίσοφσκογιε της Μόσχας, δήλωσε ο συνεργάτης του Ιβάν Ζντάνοφ, σε ανάρτηση του στο Χ. Η κηδεία έγινε παρουσία χιλιάδων Ρώσων πολιτών που αψήφησαν τις προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου.

Το φέρετρο με τη σωρό του ενταφιάσθηκε υπό τους ήχους της μουσικής του τραγουδιού My Way του Φρανκ Σινάτρα και της μελωδίας από την ταινία Εξολοθρευτής -2 (Στον Ναβάλνι άρεσε πολύ η ταινία αυτή).

Όσοι κατάφεραν να μπουν στο κοιμητήριο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έριχναν μια χούφτα χώμα στον τάφο του, ενώ έξω από το νεκροταφείο χιλιάδες υποστηρικτές του περίμεναν μπουν για να αποχαιρετίσουν τον Ρώσο πολιτικό.

Στη συνέχεια, οι αρχές λίγα λεπτά πριν κλείσει το νεκροταφείο επέτρεψαν στους υποστηρικτές του να μπουν στο νεκροταφείο για να αποχαιρετίσουν τον Αλεξέι Ναβάλνι.

«Σ’ ευχαριστώ για τα 26 χρόνια απόλυτης ευτυχίας» – Το αντίο της γυναίκας του

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του εκλιπόντος Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία δεν μπορούσε να παραστεί στην κηδεία όπως και τα παιδιά τους, απέτισε φόρο τιμής στον σύζυγό της στο Χ, ευχαριστώντας τον για τα «26 χρόνια απόλυτης ευτυχίας».

«Δεν ξέρω πως θα ζήσω χωρίς εσένα, αλλά θα προσπαθήσω όμως να κάνω το παν ώστε εσύ εκεί ψηλά να χαίρεσαι για μένα και να είσαι υπερήφανος για μένα. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω ή όχι, αλλά θα προσπαθήσω. Οπωσδήποτε κάποτε θα συναντηθούμε. Είχα τόσες πολλές ιστορίες να σου πω που δεν στις είπα, έχω κρατήσει τόσα πολλά τραγούδια στο τηλέφωνο μου για σένα, χαζά και αστεία, γενικά για να είμαι ειλικρινής, φοβερά τραγούδια, αλλά είναι τραγούδια για μας και ήθελα τόσο πολύ να στα δώσω να τα ακούσεις. Και πράγματι θα ήθελα να σε βλέπω πως τα ακούς, γελάς και μετά με αγκαλιάζεις. Σ’ αγαπώ αιώνια. Αναπαύσου εν ειρήνη. Γιούλια Ναβάλναγια».

Ο αδερφός του Ναβάλνι, Όλεγκ, αποχαιρέτισε τον αδερφό του με τα εξής λόγια:

«Κοιμήσου ήρεμα, αδερφέ, μην ανησυχείς για τίποτα».

Ο Όλεγκ Ναβάλνι παρέμεινε 3,5 χρόνια στην φυλακή για την υπόθεση Yves Rocher (μεταξύ των οποίων 1,5 χρόνο, σε κελί για ένα άτομο). Το 2022 ο Όλεγκ Ναβάλνι υπό την απειλή άσκησης νέων διώξεων εναντίον του εγκατέλειψε τη Ρωσία. Στις 20 Φεβρουαρίου του 2024 συμπεριλήφθη στον κατάλογο των καταζητουμένων.

Χιλιάδες υποστηρικτές στην εκκλησία

Χιλιάδες υποστηρικτές του Ναβάλνι συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής.

Η νεκροφόρα με το φέρετρο του βασικού αντιπολιτευόμενου στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε γύρω στις 13:50 τοπική ώρα (12:50 ώρα Ελλάδος) μπροστά στην Εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στη Μόσχα, όπου χειροκροτήθηκε από το πλήθος, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Μεταξύ αυτών που περίμεναν στην ουρά για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα, κάποιοι είχαν δάκρυα στα μάτια, ενώ άλλοι κρατούσαν λουλούδια.

Ο Ναβάλνι «έδειξε τι πάει να πει ελευθερία», είπε ο 43χρονος επιστήμονας πληροφορικής Μαξίμ, που επίσης είχε πάει να αποχαιρετίσει τον αντιπολιτευόμενο και ζήτησε όπως και η προλαλήσασα να μην κατονομαστεί.

Ο 26χρονος Ντένις, εθελοντής σε φιλανθρωπική οργάνωση, χαιρέτισε από την πλευρά του έναν άνθρωπο χάρη στον οποίο «ενδιαφέρθηκε για την πολιτική», σε ένα ολοένα και πιο αυταρχικό καθεστώς όπου είναι πολύ έντονη η έλλειψη ενδιαφέροντος των νέων για τα πολιτικά ζητήματα.