Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κλήθηκε να καταθέσει για δεύτερη φορά στην επιτροπή που ερευνά τη στρατιωτική συμμετοχή της Αγγλίας στον πόλεμο του Ιράκ.

Η δεύτερη εμφάνισή του στην επιτροπή έχει προγραμματισθεί για την επόμενη Παρασκευή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος της ασφάλειας που θα του παρασχεθεί για την προστασία του από τους διαδηλωτές αναμένεται να αγγίξει τις 250.000 λίρες.

Όταν ο Τόνι Μπλερ κατέθεσε για πρώτη φορά στην επιτροπή η Σκότλαντ Γιαρντ απασχόλησε περίπου 800 αστυνομικούς για την προστασία του με κόστος 273.000 λίρες.

Ως πρόεδρος της επιτροπής η οποία ερευνά τον πόλεμο στον Ιράκ, ο Σερ Τζον Σίλκοτ αποφάσισε να καλέσει τον Τόνι Μπλερ για συμπληρωματική κατάθεση μετά τα νέα στοιχεία που συγκέντρωσε από ιδιωτικές συνομιλίες που είχε με άλλους Βρετανούς πρωταγωνιστές του πολέμου στο Ιράκ.

Ένα κεντρικό σημείο που ερευνά η επιτροπή είναι η επιρροή που άσκησε ο Τόνι Μπλερ στο νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης του Λόρδου Γκόλντσμιθ, να αποφανθεί ότι ο πόλεμος του Ιράκ ήταν νόμιμος.

Οι αντιπολεμικές οργανώσεις προετοιμάζονται να έχουν εντυπωσιακή και δυναμική παρουσία έξω από το συνεδριακό κέντρο «Βασίλισσα Ελισάβετ» όπου θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής ο Τόνι Μπλερ.

Η αστυνομία σύμφωνα με πηγές της Σκότλαντ Γιαρντ θα απασχολήσει πάνω από χίλιους αστυνομικούς για την προστασία του πρώην πρωθυπουργού.