Μετά την ανακοίνωση, την Παρασκευή, του θανάτου του υπ’ αριθμόν ένα επικριτή του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, η χήρα του, Γιούλια Ναβάλναγια, έχει γίνει στόχος ψευδών ειδήσεων και φημών στο ίντερνετ, που έχουν στόχο να τη δυσφημήσουν και να την απαξιώσουν, την ώρα που ανακοινώνει πως θα συνεχίσει τη μάχη του συζύγου της.

Μόλις μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ναβάλνι, χρήστες διένειμαν στο ίντερνετ μια φωτογραφία της χήρας του να ποζάρει χαμογελαστή σε μια παραλία δίπλα σε έναν άλλον άνδρα, με τα σχόλια να δηλώνουν ή να υπονοούν πως η φωτογραφία είχε τραβηχτεί τις τελευταίες ημέρες, κατηγορώντας την έτσι ότι υποκρίνεται τη θλιμμένη στις δημόσιες εμφανίσεις που κάνει έκτοτε.

«Την ημέρα του θανάτου του Ναβάλνι, η Γιούλκα (sic), η απαρηγόρητη χήρα του, καθόταν αναπαυτικά σε μια παραλία!!», κατήγγειλε ένας χρήστης του ίντερνετ στην πλατφόρμα X.

Η φωτογραφία, συνοδευόμενη από παρόμοια μηνύματα, δημοσιοποιήθηκε ευρέως και στα αγγλικά, τα γερμανικά ή τα σερβοκροατικά σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, η φωτογραφία αυτή της Γιούλια Ναβάλναγια δεν είναι πρόσφατη.

Οι έρευνες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων την εντόπισαν στο λογαριασμό Instagram του Γιεβγκένι Τσιτσβάρκιν, ενός 49χρονου ρώσου δισεκατομμυριούχου.

Αυτός ο τελευταίος είχε δημοσιοποιήσει τον Αύγουστο του 2021 τη φωτογραφία αυτή, στην οποία εικονίζεται δίπλα στην Γιούλια Ναβάλναγια. «Με την πρώτη κυρία της ωραίας Ρωσίας του μέλλοντος @yulia_navalnaya Ελευθερία @navalny!», είχε γράψει, διευκρινίζοντας πως η φωτογραφία είχε τραβηχτεί στη Γιούρμαλα της Λετονίας.

Συνιδρυτής και συνιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας κινητών τηλεφώνων Euroset, ο Γιεβγκένι Τσιτσβάρκιν διέφυγε το 2008 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατηγορούμενος για απαγωγή και υπεξαίρεση κεφαλαίων, ήταν στόχος διεθνούς εντάλματος σύλληψης και αιτήματος έκδοσης μέχρι το 2011, όταν η Ρωσία έβαλε τέλος στη δίωξή του.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Γιεβγκένι Τσιτσβάρκιν άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο οίνου και έγινε επίσης σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν. Φίλος του Αλεξέι Ναβάλνι, τον βοήθησε, σύμφωνα με τον Τύπο, να χρηματοδοτήσει τη μάχη του και ένα μέρος των ιατρικών εξόδων του μετά τη δηλητηρίασή του το 2020.

Η δημοσίευση της φωτογραφίας του μαζί με τη Γιούλια Ναβάλναγια πριν από τρία χρόνια είχε σχολιασθεί ευρέως. Σε συνέντευξή του στον ανεξάρτητο ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας (τον οποίο οι ρωσικές αρχές έκλεισαν τον Μάρτιο του 2022), ο επιχειρηματίας είχε εξηγήσει, με μια δόση ειρωνείας, το περιεχόμενο της φωτογραφίας: «Οι άνθρωποι ζηλεύουν: θα ήθελαν κι αυτοί να κάνουν βόλτα στην ακροθαλασσιά με τη Γιούλια Ναβάλναγια, μια ωραία και δυνατή γυναίκα, μια εν δυνάμει Πρώτη Κυρία».

«Δυστυχώς, ο Αλεξέι φυλακίσθηκε, αλλά εκείνη δεν την έχει φυλακίσει κανείς», έλεγε ακόμη.

Η Γιούλια Ναβάλναγια είναι τακτικός στόχος φημολογιών, που έχουν στόχο τη δυσφήμηση της ίδιας ή του εκλιπόντος συζύγου της. Χρήστες του ίντερνετ έχουν επίσης κατηγορήσει τη 47χρονη γυναίκα ότι είναι μια «πολιτική συνοδός», χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία στην οποία εικονίζεται με τον Γιεβγκένι Τσιτσβάρκιν και τη μαρτυρία μιας γυναίκας, η οποία εμφανιζόταν ως πρώην βοηθός της.

Ο ισχυρισμός αναμεταδόθηκε κυρίως από τον ιστότοπο pravda-fr.com, ο οποίος ανήκει σε ένα «δομημένο και συντονισμένο» δίκτυο 193 ιστοτόπων, που αναμεταδίδουν ρωσική προπαγάνδα στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Viginum, τον γαλλικό οργανισμό μάχης κατά των ξένων ψηφιακών επεμβάσεων.

Άλλοι λογαριασμοί στο ίντερνετ αναμετέδιδαν προς επίρρωσιν των ισχυρισμών τους φωτογραφίες από λογαριασμούς του ιστότοπου ξενοδοχειακών κρατήσεων Booking.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον Έλιοτ Χίγκινς, ιδρυτή του ψηφιακού ερευνητικού μέσου ενημέρωσης Bellingcat, το έγγραφο που παρουσιαζόταν ήταν πλαστογραφημένο.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα στις 19 Φεβρουαρίου, η Γιούλια Ναβάλναγια υποσχέθηκε να συνεχίσει τη μάχη που διεξήγαγε ο σύζυγός της εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν και κάλεσε τους υποστηρικτές του να αγωνισθούν μαζί της.

«Πριν από τρεις ημέρες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό μου Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Πούτιν σκότωσε τον πατέρα των παιδιών μου (…) Σκοτώνοντάς τον, (ο Πούτιν) θέλησε να σκοτώσει την ελπίδα μας, την ελευθερία μας, το μέλλον μας», είπε η Γιούλια Ναβάλναγια.

«Θα συνεχίσω το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι. Θα συνεχίσω για τη χώρα μας μαζί σας. Και σας καλώ όλους να σταθείτε κοντά μου (…) είναι ντροπή να αφήσουμε το φόβο να μας κυριεύσει», τόνισε με τα ξανθά μαλλιά της μαζεμένα, όπως πάντα, σ’ ένα σφιχτό κότσο.