Η Κίνα μοιράζεται «κοινά ενδιαφέροντα και στόχους» με τις ΗΠΑ, στα θέματα της χερσονήσου της Κορέας, δήλωσε Κινέζος διπλωμάτης, λίγο πριν την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Χού Ζιντάο στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-21 Ιανουαρίου.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιούι Τιανκάι επανέλαβε σε συνέντευξη τύπου στο Πεκίνο την πρόσκλησή του για επανέναρξη των εξακομματικών συνομιλιών.

Ο Χου Ζιντάο θα συναντηθεί με τον Ομπάμα ο οποίος ενδεχομένως θα πιέσει τον πρόεδρο να αυξήσει την «επιρροή» του στη σύμμαχό του Βόρεια Κορέα, η οποία πυροδότησε ξανά τοπικό συναγερμό, βομβαρδίζοντας ένα Νοτιοκορεάτικο νησί, αλλά και σημειώνοντας περαιτέρω πρόοδο στον εμπλουτισμό ουρανίου, γεγονός που μπορεί να της παράσχει ένα δεύτερο μονοπάτι απόκτησης πυρηνικών όπλων.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι επίσης πιθανό να εκφράσει τα παράπονα των ΗΠΑ στο Πεκίνο γιατί διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα την αξία του νομίσματός του γιούαν απέναντι στο δολάριο,με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει για την Κίνα ένα αθέμιτο εμπορικό πλεονέκτημα.