Δύο νέες ηφαιστειακές σχισμές κοντά στην πόλη Γκρίνταβικ δημιουργήθηκαν από τη νέα έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία την Κυριακή το πρωί. Σπίτια παραδόθηκαν στη λάβα, η οποία συνεχίζει να ρέει στην περιοχή φτάνοντας μέχρι και το λιμάνι.

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε το «χειρότερο σενάριο» υπογράμμισαν ειδικοί. Τα έργα που κατασκευάστηκαν μετά από την έκρηξη του Δεκεμβρίου περιόρισαν εν μέρει τη λάβα, ωστόσο πολλά κατέρρευσαν και τα ποτάμια της φωτιάς έφτασαν μέχρι τα σπίτια της πόλης, που εκκενώθηκε εκ νέου.

«Το να βλέπεις το σπίτι σου να καίγεται σε ζωντανή τηλεόραση είναι κάτι που δεν μπορείς να διαχειριστείς εύκολα», είπε ένας από τους κατοίκους, υπογραμμίζοντας πως η οικογένειά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει πολλά πράγματα μέσα στο σπίτι της. «Πήραμε μόνο ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης», ανέφερε.  

Η συνεχιζόμενη έκρηξη αποτελεί μια «εξαιρετικά επικίνδυνη και επιβλαβή κατάσταση» τώρα που η λάβα έχει φτάσει στην πόλη δήλωσε στο BBC ο ηφαιστειολόγος Robin Andrews, υπογραμμίζοντας πως η έκχυση λάβας από τις δύο τρέχουσες ρωγμές δεν δείχνει «κανένα σημάδι επιβράδυνσης».

«Όσον αφορά τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της ζημιάς που έχει προκληθεί, είναι αδύνατο να εκτιμηθεί πλήρως αυτή τη στιγμή», είπε και προειδοποίησε ότι οι συνέπειες της έκρηξης θα μπορούσαν να αποδειχθούν «αρκετά προβληματικές» για άτομα με προϋπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα απελευθερώνει αέρια όπως το διοξείδιο του θείου, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ηφαιστειολόγος Evgenia Ilyinskaya είπε στο BBC ότι η χερσόνησος πιθανότατα εισέρχεται σε μια περίοδο συχνών εκρήξεων, γνωστών ως New Reykjanes Fires. Πρόκειται για μια περίοδο έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας που είχε σημειωθεί τον 12ο αιώνα. «Οι εκρήξεις θα μπορούσαν να συμβαίνουν κάθε λίγους μήνες ή μία φορά το χρόνο για αρκετές δεκαετίες ή αρκετούς αιώνες», τόνισε.