Η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε τη μόνιμη εκεχειρία που κήρυξε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα η βασκική ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση ETA, εκτιμώντας ότι δεν είναι αρκετή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα απαίτησε η ETA να αποκηρύξει πλήρως και μόνιμα τη βία και να θέσει οριστικό και αμετάκλητο τέλος στη δράση της.

«Η κυβέρνηση έχει απορρίψει την διεθνή επαλήθευση [της εκεχειρίας] ξανά και ξανά. Σε μια ευνομούμενη χώρα είναι οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας οι οποίες επαληθεύουν [την εκεχειρία», είπε ο Ρουμπαλκάμπα σε σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους.

Οι προηγούμενες εκεχειρίες που είχε κηρύξει η ένοπλη παράταξη είχαν θεωρηθεί από αναλυτές ως απόπειρες ανασύνταξης με σκοπό να εξαπολυθούν νέες επιθέσεις.

Ισπανοί αναλυτές εξέφραζαν σκεπτικισμό όσον αφορά το σημερινό ανακοινωθέν της ETA, με το οποίο η οργάνωση λέει ότι εξακολουθεί να ζητά την αυτοδιάθεση της περιοχής.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτού του είδους την ανακοίνωση, που δεν σημαίνει ότι η ETA εγκαταλείπει τον ένοπλο αγώνα ή ότι κάνει σαφή την πρόθεση της να πάψει να υπάρχει», είπε ο Ροχέλιο Αλόνσο, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο Rey Juan Carlos I. «Πρόκειται απλώς για μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στους δημοκρατικούς θεσμούς ώστε να διαπραγματευθούν με βάση τις δικές της απαιτήσεις».

Εάν επρόκειτο να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στα αιτήματα που αναμενόταν να προβάλει η ETA ήταν αμνηστία για τα μέλη της και 550 κρατουμένους. Η οργάνωση κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας, που έχει συμβάλλει στις συλλήψεις πολλών μελών της από τις ισπανικές αρχές, να «τερματίσουν όλα τα μέτρα καταστολής».

Η δεξιά αντιπολίτευση, το Λαϊκό Κόμμα, παραδοσιακά αντιτίθεται σε κάθε πολιτική κατευνασμού της ETA.