Χιλιάδες άνθρωποι παραβρέθηκαν στην κηδεία της 22χρονης φοιτήτριας Τζούλια Τσεκετίν, ο θάνατος της οποίας προκάλεσε εθνικό προβληματισμό στην Ιταλία. Η Τζούλια σκοτώθηκε λίγες ημέρες πριν πάρει το πτυχίο της και φέρεται να δολοφονήθηκε από τον κτητικό πρώην φίλο της τον περασμένο Νοέμβριο.

Η νεκρώσιμη ακολουθία που έγινε στην πόλη της Πάντοβα μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Ο θάνατός της προκάλεσε διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για μεγαλύτερη προστασία των γυναικών.

Ο πρώην φίλος της φοιτήτριας βιοϊατρικής μηχανικής, Φιλίπο Τουρέτα, φέρεται να μην μπορούσε να δεχτεί το τέλος της σχέσης τους. Ομολόγησε τη δολοφονία μετά τη σύλληψή του, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που επικαλείται το BBC.

Η εικόνα του άδειου γραφείου της Τσεκετίν την ημέρα που θα έπρεπε να έχει αποφοιτήσει άγγιξε πολλές Ιταλίδες που αισθάνονται ότι οι πατριαρχικές συμπεριφορές είναι παγιωμένες.

Ο πατέρας της Τσεκετίν, Τζίνο, απηύθυνε μια συγκινητική έκκληση κατά τη διάρκεια της τελετής. Ζήτησε ο θάνατος της κόρης του να αποτελέσει σημείο καμπής για τον τερματισμό της κακοποίησης και των δολοφονιών γυναικών.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον κόσμο να κουνά τα κλειδιά του καθώς το φέρετρο έφευγε από την εκκλησία, μια συμβολική έκκληση να μην γίνεται ανεκτή σιωπηλά η βία.

Η υπόθεση έχει κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα των ιταλικών εφημερίδων τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω μεγάλων διαδηλώσεων σε πόλεις της χώρας, γεγονός που οδήγησε την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να ορκιστεί να ενισχύσει την προστασία των γυναικών. Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας υποσχέθηκε μια νέα εκπαιδευτική εκστρατεία στα σχολεία για να καταπολεμήσει αυτό που περιγράφει ως διάχυτη κουλτούρα μισογυνιστικής βίας στην Ιταλία.