Ρωσικός πύραυλος χτύπησε στη Μαύρη Θάλασσα, στην περιοχή της Οδησσού, φορτηγό πλοίο «KMAX RULER» υπό σημαία Λιβερίας, της κυπριακής εταιρείας Cyprus Sea Lines, του εφοπλιστή Ανδρέα Χατζηγιάννη. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν τρεις ακόμη.

Σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους το πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο τύπου Kh-31P, ο οποίος εκτοξεύτηκε από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, καθώς έμπαινε σε λιμάνι στην περιοχή της Οδησσού.

«Ο πύραυλος έπληξε το φορτηγό πλοίο υπό σημαία Λιβερίας τη στιγμή της εισόδου στο λιμάνι», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση για τη νότια Ουκρανία σε ανάρτησή της στα social media. Επιβεβαίωσε δε τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τριών ακόμη μελών του πληρώματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, νεκρός είναι ο πλοηγός – όχι ο πλοίαρχος όπως αρχικά είχε αναφερθεί – και τρια μέλη του πληρώματος με καταγωγή από τις Φιλιππίνες.

Υπενθυμίζεται πως μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, τον Ιούλιο, το Κίεβο επιχείρησε να ανοίξει έναν προσωρινό ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο για να σπάσει τον ρωσικό αποκλεισμό.  

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει διαμηνύσει πως κάθε πλοίο που προσεγγίζει τα ουκρανικά λιμάνια θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο. Επιπλέον ο ρωσικός στρατός έχει επανειλημμένα βομβαρδίσει κρίσιμες υποδομές και αποθήκες στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού.

Ο υπουργός υποδομών της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Κουμπράκοφ υποστήριξε πως το πλοίο θα μετέφερε σιδηρομετάλλευμα στην Κίνα. Επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Bosphorus Observer, μιλώντας στο Reuters, επιβεβαίωσε πως το πλοίο ήταν το Kmax Ruler και βρισκόταν στο λιμάνι Πιβντένι για να φορτώσει σίδερο.