Ένας φοιτητής κατασκεύασε μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης ένα drone που θα έφερε χημικά όπλα, όπως αέριο μουστάρδας, με στόχο να το στείλει στη Μέση Ανατολή για λογαριασμό του ISIS.

Σύμφωνα με το Insider, πρόκειται για τον 26χρονο Mohamad al-Bared από την Βρετανία, που είναι φοιτητής μηχανικής και έκανε το διδακτορικό του, ενώ η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Νοεμβρίου.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι μέσω 3D printing κατασκεύασε ένα drone που είναι αντιγραφή ενός πυραύλου Tomahawk, δηλαδή πυραύλου κρουζ μεγάλης εμβέλειας που εκτοξεύεται συχνά από πλοία ή υποβρύχια και χρησιμοποιείται από τον στρατό του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Μάλιστα, ήταν σχεδιασμένο για να πετάει μέσα σε πόλεις και μπορούσε να μεταφέρει φιάλη με χημικά όπλα, ενώ στο σπίτι του Mohamad al-Bared βρέθηκαν σχετικές συνταγές, όπως για αέριο μουστάρδας.

Ο 26χρονος Mohamad al-Bared

«Ήταν ένα πρωτότυπο που αναπτύσσεται εύκολα»

Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στις 31 Ιανουαρίου και βρήκαν το drone, τον τρισδιάστατο εκτυπωτή του και σημειωματάρια γεμάτα με συνταγές για χημικά όπλα, είπε η αστυνομία. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δημιούργησε το drone για τον εαυτό του και ότι αν και «γοητευμένος από το Ισλαμικό Χαλιφάτο», ήθελε να μεταπείσει ανθρώπους που πολεμούσαν στο πλευρό του ISIS.

Οι ισχυρισμοί του όμως δεν έπεισαν, γιατί πέρα από τα σχέδια και το drone, οι αρχές εντόπισαν ότι είχε επικοινωνία με τρομοκράτες, ώστε να μπορέσει να στείλει στο δημιούργημα του στη πρώτη γραμμή στη Μέση Ανατολή.

Το drone που κατασκεύασε ο Mohamad al-Bared

«Είχε ερευνήσει χημικά όπλα, όπως ρικίνη, σαρίνη και αέριο μουστάρδας. Η υπόθεση μας είναι ότι σκόπευε να αναπτύξει το drone και τα χημικά όπλα στο εξωτερικό. Οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης ότι χρησιμοποιούσε την έρευνά του για να αποριζοσπαστικοποιήσει ανθρώπους, είναι ξεκάθαρα ένα σωρό ψέματα. Υπάρχουν σαφείς αποδείξεις από την έρευνα μας ήταν ότι είχε πρόθεση να προκαλέσει κακό σε ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά ο ντετέκτιβ Μαρκ Πέιν.

«Ήταν ένα πρωτότυπο που αναπτύσσεται εύκολα και θα μπορούσαν να το αντιγράψουν οι τρομοκράτες, ώστε να παρασκευάσουν περισσότερα και να σκοτώσουν αθώους ανθρώπους», πρόσθεσε στη συνέχεια, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους.