Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (ZSO) αν δεν προηγηθεί de facto αναγνώριση από την πλευρά της Σερβίας. «Στην συνάντηση στις Βρυξέλες (σ.σ. 14/09/23) δήλωσα με σαφήνεια ότι δεν μπορώ να τους προσφέρω καφέ χωρίς φλιτζάνι. Πρώτα de facto αναγνώριση, διότι το νομικό πλαίσιο για την σύσταση της Ένωσης των δήμων αποτελεί το Σύνταγμα του Κοσόβου και όχι το σερβικό Σύνταγμα» ανέφερε ο ‘Αλμπιν Κούρτι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Πρίστινα.

Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Βελιγράδι ενδιαφέρεται κυρίως για τις εκτελεστικές αρμοδιότητες της Ένωσης Σερβικών Δήμων τονίζοντας ότι τέτοιου είδους εξουσία σε έναν θεσμό τοπικής αυτοδιοίκησης η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να παραχωρήσει.

Ο ‘Αλμπιν Κούρτι δήλωσε δυσαρεστημένος από την στάση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ επισημαίνοντας ότι σε πολλά θέματα κατά τις διαπραγματεύσεις συντονίζεται με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο νέος γύρος διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα που διεξήχθη στις 14 Σεπτεμβρίου, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στις Βρυξέλλες κατέληξε σε αποτυχία. Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τον οδικό χάρτη αναφορικά με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας – Κοσόβου που πρότειναν ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και ο ειδικός διαμεσολαβητής Μίροσλαβ Λάιτσακ. Η πρόταση προέβλεπε την εκκίνηση από την πλευρά της Πρίστινας της διαδικασίας για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, ενώ παράλληλα το Βελιγράδι θα ξεκινούσε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.