Η Patti Avery Schmidt, από το Νιου Τζέρσεϊ, γέννησε το τέταρτο παιδί της σε ηλικία 45 ετών. Την επικρίνουν συνεχώς followers της στα social media ισχυριζόμενοι ότι είναι πολύ μεγάλη για μητέρα.

Η μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία βίωσε δευτερογενή υπογονιμότητα, έχει τρεις γιους με διαφορά ηλικίας περίπου 20 ετών μεταξύ του μικρότερου γιου της και της κόρης της Έιβερι.

Η Patti έχει δεχθεί σχόλια όπως «Όταν θα είναι 20, εσύ θα είσαι 60, είναι τόσο λυπηρό», αλλά έχει εκφράσει την αποδοκιμασία της σε ένα βίντεο στο TikTok που έχει λάβει πάνω από ένα εκατομμύριο προβολές, διορθώνοντας μάλιστα το άτομο που εξέφρασε με τον τρόπο αυτό την διαφωνία του λέγοντας πως για την ακρίβεια έκανε την κόρη της στα 45 οπότε θα είναι 65 όταν εκείνη θα κλείσει τα είκοσί της χρόνια.

Ύστερα από αυτό το βίντεο, πολλοί συρρέουν στα σχόλια για να προσφέρουν υποστήριξη στην Patti, και ένας παρομοίασε την κατάστασή της με «καθαρή χαρά».

Στο βίντεο, η Patti συζήτησε τις κοινές παρανοήσεις σχετικά με τη μητρότητα μετά τα 40 και παρείχε μια εναλλακτική άποψη.

Είπε: «Θέλω να απευθυνθώ σε μερικές από τις κοινές επικρίσεις που δέχονται μερικές φορές οι μεγαλύτερες σε ηλικία μαμάδες.

Πρώτα από όλα, οι γυναίκες που κάνουν μωρά στα σαράντα τους δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα χρόνια της τεκνοποίησης εκτείνονται σε δεκαετίες, οπότε γιατί αυτό είναι συγκλονιστικό για μερικούς ανθρώπους, με ξεπερνάει.

Η Patti συνέχισε εξηγώντας ότι μια από τις πιο συνηθισμένες επικρίσεις που έχει δει στο διαδίκτυο είναι ότι “δεν είναι δίκαιο να κάνεις παιδιά στα σαράντα σου γιατί αυτά τα παιδιά δεν θα έχουν τόσο χρόνο μαζί σου όσο θα είχαν αν τα είχες όταν ήσουν πιο νέα”».

Η μητέρα τεσσάρων παιδιών απάντησε σε αυτόν τον ισχυρισμό και είπε: «Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει πόσο χρόνο έχει.

Αλλά ας πούμε, για χάρη του επιχειρήματος, ότι όλοι θα ζήσουμε τον ίδιο αριθμό ετών και όλοι θα πεθάνουμε την ίδια ακριβώς ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε στην επόμενη γενιά να τους γεννήσουμε όσο το δυνατόν νεότεροι;».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι όλοι έτοιμοι να γεννήσουν στην εφηβεία ή στα 20 τους, αλλά ακόμα κι αν είναι, μπορεί να μην μπορούν να βρουν τον κατάλληλο σύντροφο ή θα προτιμούσαν να γίνουν οικονομικά σταθεροί πριν κάνουν παιδιά.

Η Patti ανέφερε επίσης: «Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο για τους ανθρώπους να βιώνουν υπογονιμότητα ή από την εμπειρία μου, δευτερογενή υπογονιμότητα».

Και συνέχισε: «Σχεδίαζα να κάνω το τελευταίο μας παιδί στα τριάντα μου, αλλά όταν ήμουν στα τριάντα μου, είχα αποβολές.

Τα πιο προσεκτικά σχεδιασμένα σχέδια μπορεί να είναι εντελώς έξω από τον έλεγχό μας, και μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι ένα παιδί έχει περισσότερο ή λιγότερο δικαίωμα ύπαρξης με βάση την ηλικία της μητέρας του».

Η επόμενη κριτική στην οποία απευθύνθηκε η Patti ήταν: «Ο αυξημένος κίνδυνος χρωμοσωμικών ανωμαλιών με την προχωρημένη ηλικία της μητέρας».

Αλλά η μητέρα εξήγησε: «Οι αριθμοί ποικίλλουν λίγο ανάλογα με την πηγή, αλλά μια πρόσφατη που διάβασα είπε ότι στην ηλικία των 30, μια έγκυος γυναίκα έχει 0,1% πιθανότητα να αποκτήσει μωρό με σύνδρομο Down. Στη συνέχεια, μέχρι την ηλικία των 40 ετών, ο αριθμός αυξάνεται στο 1%.

Μέχρι τη στιγμή που συνέλαβα την κόρη μου στα 44 μου, είχα περίπου 2,5% πιθανότητα να κάνω ένα μωρό με σύνδρομο Down.

Αντίθετα, είχα περισσότερες από 97% πιθανότητες να κάνω ένα μωρό με τυπικά χρωμοσώματα που ήταν απολύτως υγιές».

Τέλος, η Patti απάντησε στον ισχυρισμό ότι οι μεγαλύτερες μητέρες έχουν λιγότερη ενέργεια.

Είπε ότι ενώ είχε παιδιά και στα είκοσι και στα σαράντα της, δεν παρατήρησε σημαντική διαφορά στα επίπεδα ενέργειάς της, ενώ τα φρόντιζε.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω πραγματικά ότι ενώ υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που είναι εκτός ελέγχου μας, οι γενικές μας επιλογές φυσικής κατάστασης και τρόπου ζωής έχουν να κάνουν περισσότερο με την ψυχική και σωματική μας υγεία παρά με την ηλικία μας».

Οι θεατές συρρέουν στην ενότητα σχολίων για να μοιραστούν την υποστήριξή τους με την Patti. Μια χρήστης μοιράστηκε παρόμοια εμπειρία και έγραψε: «Η μαμά μου με έκανε στα 39. Είμαι 26 και αυτή 66 τώρα και είμαστε οι καλύτερες φίλες. Έχουμε πάει σε 7 χώρες μαζί και το επόμενο καλοκαίρι θα πάμε στην Αλάσκα».

Ένας δεύτερος έγραψε: «Η μαμά μου με έκανε στα 29 και την είχα κοντά μου μόνο για 8 χρόνια. Το να βλέπω γυναίκες να γίνονται μαμάδες μετά τα 37 (η ηλικία της δικής μου μητέρας όταν πέθανε) είναι καθαρή χαρά για μένα».

Ένας τρίτος πρόσθεσε: «Η γιαγιά μου έκανε τη μαμά μου στα 41 χωρίς καμία επιπλοκή. Η μαμά μου είναι τώρα 53 και η γιαγιά μου είναι 94 ».