Aρκετές φορές πιάνετε τον εαυτό σας να βλέπετε έναν τοίχο σε έντονο χρώμα και να σας αρέσει πολύ, ωστόσο διστάζετε να βάψετε τον τοίχο του δικού σας σπιτιού στο χρώμα που πάντα θέλατε, από φόβο μήπως τελικά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που φανταζόσασταν και απογοητευτείτε. Έτσι, κοιτάτε πολλές ιδέες διακόσμησης με τοίχους και ταβάνια βαμμένα σε διαφορετικές αποχρώσεις από τον υπόλοιπο χώρο και μένετε να ονειρεύεστε το πώς θα ήταν μια τέτοια πινελιά στο δικό σας σπίτι.

Πράγματι, είναι αρκετά περίπλοκη υπόθεση το να επιλέξετε και να ταιριάξετε ένα έντονο και διαφορετικό χρώμα τοίχου σε ένα ήδη διακοσμημένο σπίτι, ωστόσο όχι απαγορευτική. Ακόμη πιο ριψοκίνδυνο, δε, είναι να βάψετε και το ταβάνι σε μια επίσης διαφορετική και σκούρα απόχρωση, όμως καιρός είναι να πάψετε να διστάζετε και να προχωρήσετε, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρακάτω παραμέτρους.

Aν κάτι πολύ έντονο ή σκούρο σας φαίνεται δεσμευτικό, επιλέξτε μια ανοιχτή απόχρωση

Ξέρουμε πολύ καλά πως ένας μπορντό, κυπαρισσί ή ακόμη και σκούρος γκρι τοίχος μπορεί να είναι η ιδανική σκέψη, ωστόσο, αν δε νιώθετε τόσο έτοιμοι για μια τέτοια έντονη αλλαγή, μπορείτε εναλλακτικά να επιλέξετε μια ανοιχτή απόχρωση, η οποία δεν είναι ριζοσπαστική και αφομοιώνεται ευκολότερα τόσο στο μάτι όσο και στη διάθεση. Μπορείτε, λοιπόν, να παίξετε με ένα παστέλ χρώμα, το οποίο ούτε θα μικρύνει τον χώρο ούτε θα θαμπώσει το δωμάτιο, αντιθέτως θα δώσει και στον τοίχο και στο ταβάνι φως, ανανεώνοντας το interior design με μια απαλή αλλαγή.

Αν αυτό που επιθυμείτε είναι μια μεγάλη αλλαγή χωρίς ημίμετρα, τότε πείτε «ναι» στο έντονο χρώμα

Aν πάλι δε θέλετε να συμβιβαστείτε, αλλά όντως να αποκτήσετε τον κατακίτρινο τοίχο ή το μωβ ταβάνι που πάντα ονειρευόσασταν, τότε εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και βάψτε το. Υπάρχουν υπέροχες προτάσεις στα χρωματολόγια των εταιρειών και σίγουρα θα βρείτε αυτό που ψάχνετε. Τα vibes που θα πάρετε θα είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα που θα παίρνατε αν επιλέγατε την ανοιχτή απόχρωση, και το πιθανότερο είναι να νιώσετε δικαιωμένοι, ειδικά αν ξεκινήσετε με μερικές μικρότερες επιφάνειες, δείτε το αποτέλεσμα και σιγά σιγά προχωρήσετε και σε μεγαλύτερες. Το σπίτι θα αλλάξει αμέσως εικόνα, κάτι που δε θα βλέπατε στον ίδιο βαθμό με τις ανοιχτές αποχρώσεις.

Αν βάψετε τοίχο και ταβάνι στην ίδια απόχρωση, εκτός από την αισθητική διορθώνετε και τυχόν φθορές

Με τον καιρό τα κτίρια αποκτούν φθορές, με τον χρόνο να αντανακλά συνήθως το πέρασμά του στα τελειώματα της οροφής. Βάφοντας τόσο τον τοίχο όσο και το ταβάνι στο ίδιο χρώμα, καμουφλάρετε το πρόβλημα, δημιουργώντας ένα οπτικό εφέ και ανακαινίζοντας τον χώρο. Αν ο τοίχος και η οροφή έχουν το ίδιο χρώμα, το συνολικό αποτέλεσμα του δωματίου θα είναι πιο καθαρό. Ωστόσο, ας μην απορρίψετε εντελώς το λευκό. Όσο κλασσικό κι αν είναι, πάντα αξίζει μια θέση στο δωμάτιο. Δημιουργεί μια διχρωμία η οποία οδηγεί σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Μπορείτε να παίξετε ακόμη και με χοντρές ρίγες ανάμεσα στο λευκό και στο έντονο χρώμα της επιλογής σας.