Είτε πρόκειται για μια μπάρα πρωτεΐνης, ένα smoothie με φρούτα ή το αγαπημένο σας τυρί με κράκερ, μπορεί να έχετε ένα σνακ που σας βοηθάει να προετοιμαστείτε για μια προπόνηση ή να γεμίσετε τις μπαταρίες σας μετά από αυτήν. Για μερικούς ανθρώπους, το σνακ που προτιμούν μπορεί να περιλαμβάνει μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

Κάτι που είναι απολύτως λογικό, καθώς οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και άλλα, καθιστώντας τους έτσι ένα πλεονέκτημα για την υγεία, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Cleveland Clinic.

Τα αμύγδαλα ειδικότερα είναι ένας από αυτούς που πρέπει να προσέξετε. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει αυτούς τους πανίσχυρους ξηρούς καρπούς με την πρόληψη του καρκίνου, την υγεία των οστών, την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, όπως σημειώνει το Medical News Today.

Ακόμη περισσότερο, αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε μια νέα ρουτίνα προπόνησης, ίσως να έπρεπε να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων, τρώγοντας μερικά αμύγδαλα τις ημέρες που προηγούνται. Γιατί; Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αμυγδάλων κάθε μέρα για τέσσερις εβδομάδες και της βελτιωμένης μυϊκής αποκατάστασης μετά την άσκηση.

Τα αμύγδαλα μπορεί να υποστηρίξουν τη μεταβολική υγεία μετά από σωματική δραστηριότητα

αμύγδαλα

Κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων, 64 ενήλικες ηλικίας 30 έως 65 ετών έλαβαν είτε μια μπάρα δημητριακών είτε 57 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά ως συμπλήρωμα στη διατροφή τους. Οι μερίδες μοιράστηκαν στη μέση, με τα μισά αμύγδαλα ή τη μπάρα δημητριακών να καταναλώνονται το πρωί και τα άλλα μισά το απόγευμα. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ασκούσε συστηματικά ασκήσεις άσκησης αντίστασης. Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε μια πρόκληση έκκεντρης άσκησης διάρκειας 90 λεπτών, η οποία περιελάμβανε κατακόρυφα άλματα, ασκήσεις πάγκου, δραστηριότητες δύναμης ποδιών- πλάτης και άλλα, όπως αναφέρεται μέσω του Frontiers Science News.

Σημαντικές μυϊκές βλάβες, φλεγμονές, διαταραχές της διάθεσης, μειωμένη δύναμη και καθυστερημένη έναρξη μυϊκού πόνου ήταν μεταξύ των αναφερόμενων μεταγενέστερων συνεπειών που βίωσαν οι συμμετέχοντες.

Τα δείγματα αίματος αποκάλυψαν ότι αμέσως μετά την προπόνηση, τα επίπεδα του ευεργετικού λίπους γνωστού ως 12,13-DiHOME ήταν 69% υψηλότερα στους συμμετέχοντες που έτρωγαν αμύγδαλα κάθε μέρα σε σύγκριση με τα άτομα της ομάδας ελέγχου. Η έρευνα έχει δείξει μια σύνδεση μεταξύ του 12,13-DiHOME και της βελτιωμένης μεταβολικής υγείας και των επιπέδων ενέργειας στους ανθρώπους, ιδιαίτερα μετά την άσκηση.

Η σύνδεση μεταξύ αμυγδάλων και μυϊκής αποκατάστασης

αμύγδαλα

Αντίθετα, τα επίπεδα ενός άλλου τύπου μορίου, γνωστού ως 9,10-διυδροξυ-12-οκταδεσενικό οξύ -το οποίο θεωρείται ότι ενδεχομένως εμποδίζει την αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση- βρέθηκαν να είναι 40% υψηλότερα μεταξύ των συμμετεχόντων της ομάδας ελέγχου αμέσως μετά την πρόκληση της άσκησης σε σύγκριση με εκείνους που είχαν φάει αμύγδαλα, αναφέρει το Frontiers Science News.

Πώς εξηγούν λοιπόν οι επιστήμονες αυτή την πιθανή σχέση μεταξύ αμυγδάλων και μυϊκής αποκατάστασης; Εν μέρει, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στη μοναδική προσφορά θρεπτικών συστατικών του σπόρου. Εξάλλου, τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνη Ε και πολλά άλλα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. «Η καφέ φλούδα των αμυγδάλων περιέχει πολυφαινόλες που καταλήγουν στο παχύ έντερο και βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης Dr. David C. Nieman στο Frontiers Science News. Μέσω των συνδυασμένων προσπαθειών των θρεπτικών συστατικών και των πολυφαινολών που στεγάζονται στο κάλυμμα της φλούδας ενός αμυγδάλου, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτά τα στοιχεία είναι που μπορεί να μας προσφέρουν ταχύτερη μυϊκή αποκατάσταση μετά από έντονη άσκηση.