Κι όμως, κάποτε αυτό που έμοιαζε πολύ οδυνηρό ή αδύνατο να συμβεί –δεν θέλατε να τον δείτε ούτε ζωγραφιστό– ανατρέπεται. Η ζωή σάς φέρνει πάλι κοντά! Νιώθετε δισταγμό, αμηχανία αλλά και μια κρυφή χαρά.

Τώρα που τα συναισθηματικά φορτισμένα σύννεφα έχουν διαλυθεί, ανακαλύπτετε πως αυτόν τον άνθρωπο τον νοιάζεστε και αναρωτιέστε: «μπορούμε άραγε να είμαστε φίλοι;».

Όμορφες σκέψεις, αλλά σχεδόν αδύνατες το πρώτο διάστημα μετά το χωρισμό. Αν σας ενδιαφέρει να προχωρήσετε τη σχέση σας με τον «πρώην» σε ένα άλλο επίπεδο, καλό είναι να έχετε υπόψη σας μερικά πράγματα! Ιδού λοιπόν:

Δώστε χρόνο
Αν χωρίσατε πρόσφατα και ονειρεύεστε να είστε φίλοι με τον πρώην, προσέξτε πολύ. Προϋπόθεση για την επιτυχία του «εγχειρήματος» αποτελεί η αποποίηση των όποιων ονείρων και ελπίδων τρέφατε για μια κοινή ζωή με αυτόν τον άνθρωπο.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε μια περίοδο αποχής από τον συγκεκριμένο άντρα, και μάλλον και από οποιονδήποτε άλλο, για να καταλαγιάσει η σκόνη και να ξεκινήσετε μια ξεκάθαρη φιλική σχέση.

Πρώτα αφουγκραστείτε
Αν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που χωρίσατε, κατά τη διάρκεια του οποίου συνειδητοποιήσατε το «μερίδιο» ευθύνης που σας αναλογούσε στο ότι η σχέση δεν πήγε καλά, τότε προχωράτε αργά! Θα χρειαστεί να αφουγκραστείτε ο ένας τον άλλο για να επανατοποθετηθείτε σε νέο, φιλικό πλαίσιο που να δίνει ασφάλεια και στους δυο σας.
Δοκιμάστε το: Εφόσον έχετε «προχωρήσει» και δεν θέλετε να σας βλέπει κάτω από το παλιό πρίσμα, κάντε το ίδιο και γι’ αυτόν. Συγκρατήστε παρορμήσεις και επιτρέψτε ένα ήρεμο και σταδιακό διάστημα γνωριμίας και επανασύνδεσης.

Παιδικές ελπίδες
Αν έχετε από κοινού παιδιά, τότε φροντίστε τα μηνύματα που τους στέλνετε! Λάβετε υπόψη πως το όνειρο των περισσότερων παιδιών είναι να δουν τους γονείς τους να ξανασμίγουν. Εξηγήστε τους. Προετοιμαστείτε να επαναλάβετε ήρεμα και πολλές φορές πως ως ζευγάρι ήσαστε δυστυχισμένοι, ενώ τα πάτε πολύ καλύτερα ως φίλοι και ζώντας χωριστά. Κυρίως, μη βιαστείτε αν ο άλλος έχει νέο σύντροφο. Αν για εσάς αυτό είναι δύσκολο, τότε για τα παιδιά, που πιο δύσκολα ελέγχουν τα συναισθήματά τους, μπορεί να είναι ακόμα δυσκολότερο.

Δοκιμάστε το: Όποια κι αν είναι η ηλικία των παιδιών σας, χρειάζεται ειδική προσέγγιση. Επομένως, μη διστάσετε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από σύμβουλο ψυχικής υγείας, έτσι ώστε από αυτή την επανασύνδεση να βγουν όλοι κερδισμένοι.

Ξεχάστε τα παλιά
Όταν οι φιλικές σχέσεις γίνονται κοντινές, αναπόφευκτα βλέπει κανείς πολλά από αυτά που παλιά τον ενοχλούσαν. Ό,τι κι αν σας εκνεύριζε παλιά, τώρα φροντίστε να ελέγχετε τις αντιδράσεις σας. Αντιμετωπίστε το θέμα σαν μια νέα κατάσταση και λάβετε τα μέτρα σας, ώστε να μη σας αγγίξει το θέμα. Δείξτε ανοχή στα κουσούρια του –όπως θα κάνατε για κάποιον άλλο φίλο–, ενώ παράλληλα φροντίζετε τον εαυτό σας. Αν, για παράδειγμα, είναι ασυνεπής στα ραντεβού, μην τον περιμένετε. Μπείτε στο σινεμά και μην το κάνετε καν θέμα.

Δοκιμάστε το: Υπενθυμίστε στον εαυτό σας πως το όποιο ελάττωμά του (π.χ. ασυνέπεια, ακαταστασία, αναποφασιστικότητα) είναι δικό του πρόβλημα και όχι πια δικό σας. Αν δυσκολεύεστε, θυμηθείτε ότι «καλύτερα μακριά και αγαπημένοι» και πράξτε ανάλογα ορίζοντας την απόσταση.

Βάλτε το παρελθόν στη θέση του
Έχετε πλησιάσει ο ένας τον άλλο αρκετά και νιώθετε άνετα και ασφαλής. Τώρα ίσως είναι η ώρα να εξηγήσετε συναισθήματα και αντιδράσεις σας του παρελθόντος, ταπεινά, χωρίς εμπάθειες, σαν δύο άνθρωποι που στο ταξίδι της ζωής ξαναβρίσκονται. Ομολογουμένως αυτό είναι μια δύσκολη άσκηση για τους μη μυημένους στην ψυχολογία. Αν το θελήσετε, όμως, προσέξτε να δώσετε έμφαση σε εσάς προσωπικά.

Δοκιμάστε το: Μιλήστε ειλικρινά, ο καθένας από την πλευρά του, από το «εγώ» του, όπως λέμε στην ψυχολογία, ώστε να αποτραπούν οι αλληλοκατηγορίες και να έρθετε κοντά. Πείτε για παράδειγμα: «Εκείνη την περίοδο ένιωθα πως έπρεπε να τα δώσω όλα στην καριέρα μου. Φοβόμουν πως, αν αφηνόμουν έστω και λίγο, θα αποτύγχανα. Έτσι, δεν είχα το μυαλό μου πουθενά αλλού».

Θεραπεύστε το τώρα
Τον ξαναβρήκατε, τον συμπαθήσατε ξανά και θέλετε να είστε φίλοι. Να όμως που μια φυσική αντιπαράθεση μεταξύ σας είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Μπορεί να νιώθετε πως σε σχέση μαζί του έχετε καταφέρει λιγότερα, και εξαιτίας αυτού να αισθάνεστε άσχημα και να δυσκολεύεστε να το χειριστείτε. Αν στεναχωριέστε, λυπάστε ή ζηλεύετε, το θέμα αφορά δικά σας προσωπικά υπαρξιακά ζητήματα, όμως πρέπει να αποδεχτείτε ότι, πέρα από προδιαγραφές και στερεότυπα, ο καθένας μας διαγράφει το δικό του μονοπάτι στη ζωή.

Δοκιμάστε το:
Θέματα όπως αυτά αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για μια συνεργασία με ειδικό ψυχικής υγείας. Ένας σωστός επαγγελματίας σάς παρέχει ένα αμερόληπτο, ασφαλές πλαίσιο για να επισκεφθείτε αυτές τις σκιερές πτυχές σας, τις λίγο προφανείς ακόμα και σε εσάς, και να προχωρήσετε πιο σοφή και συνειδητοποιημένη.

Πηγή: ethnos