Μερικές φορές, οι πιο ξεχωριστές λύσεις ομορφιάς είναι και οι πιο απλές. Η χρήση λαδιού καρύδας για μαλλιά ενυδατωμένα, λαμπερά και χωρίς πιτυρίδα μπορεί να ακούγεται πολύ εύκολη λύση, αλλά για πολλούς, το φυσικό, λιπαρό έλαιο ανταγωνίζεται ακόμα και τα πιο διάσημα προϊόντα.

«Κατά τη διάρκεια του COVID, άρχισα να πειραματίζομαι και να χρησιμοποιώ φυσικά προϊόντα και χρησιμοποιούσα λάδι καρύδας στα μαλλιά μου μία φορά την εβδομάδα», λέει στη βρετανική Vogue, η celebrity extensionist Priscilla Valles. «Η ενυδάτωση και η λάμψη που προσφέρει είναι πέρα από καταπληκτική».

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το λάδι καρύδας

Λάδι καρύδας

Το έλαιο καρύδας προέρχεται από τις ωμές, ώριμες καρύδες και αποτελείται από 100%, κυρίως, ακόρεστα λιπαρά. Τα λιπαρά οξέα του ελαίου καρύδας (κυρίως το λαυρικό οξύ) που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των μαλλιών όταν χρησιμοποιούνται σωστά. «Το λάδι καρύδας έχει οφέλη για όλους τους τύπους μαλλιών, αλλά χρησιμοποιείται καλύτερα σε ξηρά, κατεστραμμένα ή βαμμένα μαλλιά για να κλειδώσει την υγρασία και να αποτρέψει το σπάσιμο», λέει ο κομμωτής διασημοτήτων Andrew Fitzsimons.

Η εφαρμογή του ελαίου καρύδας στα μαλλιά έχει να κάνει με το να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς, μια διαδικασία που πιθανότατα θα περιλαμβάνει κάποια δοκιμαστική περίοδο.

Για τις περισσότερες θεραπείες, οι ειδικοί συνιστούν να ξεπλένετε το λάδι καρύδας μετά τη χρήση -αν και μια μικρή ποσότητα που χρησιμοποιείται ως λάδι styling αποτελεί εξαίρεση. Παρακάτω ακολουθούν πέντε εύκολοι τρόποι για να αρχίσετε να ενσωματώνετε το λάδι καρύδας στη ρουτίνα των μαλλιών σας.

Μάσκα μαλλιών με λάδι καρύδας

Λάδι καρύδας σε μαλλιά

Αντί να βασίζεται στο έλαιο καρύδας ως φινίρισμα, ο Fitzsimons επιλέγει να χρησιμοποιεί το συστατικό -ή τα προϊόντα που το περιέχουν- ως μια εύκολη, DIY μάσκα μαλλιών που δρα ενώ κοιμάστε.

«Ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους χρήσης του ελαίου καρύδας είναι η χρήση του ως leave-in κατά τη διάρκεια της νύχτας για να θρέψω και να περιποιηθώ τα μαλλιά», λέει ο Fitzsimons. «Πάρτε μια μάσκα με λάδι καρύδας και μοιράστε μια μικρή, ομοιόμορφη ποσότητα σε όλα τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας και αφήστε την όλη τη νύχτα. Ξεπλύνετε το πρωί». Ο Fitzsimons συνιστά να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μία φορά την εβδομάδα για δυνατά, ενυδατωμένα μαλλιά. (Pro tip: το λάδι καρύδας μπορεί να λεκιάσει τα υφάσματα, γι’ αυτό προτιμήστε ένα σκουφάκι ντους όταν κάνετε μάσκα κατά τη διάρκεια της νύχτας).

Προστασία πριν από το λούσιμο

Το έλαιο καρύδας είναι, επίσης, αποτελεσματικό για την προ-πλύση των μαλλιών. «Το σκληρό νερό και το πλύσιμο μπορεί μερικές φορές να απογυμνώσουν τα μαλλιά από τα φυσικά έλαια και να προκαλέσουν ξηρότητα και σπάσιμο», εξηγεί ο Fitzsimons. «Για να το αποφύγετε αυτό, μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα λαδιού καρύδας στα μαλλιά σας πριν το ντους για να αποφύγετε τη φθορά και την ξηρότητα». Το έλαιο το κάνει αυτό με το να εμποτίζει και να επικαλύπτει τις τρίχες, προφυλάσσοντας από την υπερβολική απορρόφηση.

Κοντίσιονερ καρύδας

Αν και το λάδι καρύδας λειτουργεί αντί για leave-in conditioner και είναι ένα αποτελεσματικό μαλακτικό μαλλιών, το ξέβγαλμά του τελικά είναι απαραίτητο για να αποφύγετε τη λιπαρότητα. Εφαρμόστε ζεστό (ή αλλιώς υγροποιημένο) λάδι στα μήκη μετά το σαμπουάν, αφήστε το να δράσει για δύο ώρες και πλύνετε ξανά.

Θεραπεία τριχωτού της κεφαλής

Λάδι καρύδας

Το μασάζ με λάδι καρύδας στο τριχωτό της κεφαλής αυξάνει την κυκλοφορία, καταπνίγει τους μύκητες και τις φλεγμονές και ενισχύει το φράγμα υγρασίας. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλα ή κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής για να μεταφέρετε το λάδι στις ρίζες για μια φυσική θεραπεία ξηρού τριχωτού της κεφαλής και μαλλιών.

Για styling

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το λάδι καρύδας λειτουργεί καλά ως φυσικό προστατευτικό θερμότητας. Επιπλέον, ένα άγγιγμα ελαίου καρύδας είναι ιδανικό για να ηρεμήσει τα φριζαρισμένα μαλλιά, να αυξήσει τη λάμψη και να καλύψει την ψαλίδα. Εφαρμόστε μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού!